Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Иран заплаши Израел с ответни мерки след убийството на високопоставения ирански генерал Рази Мусави в Сирия

Иран заплаши Израел с ответни мерки след убийството на високопоставения ирански генерал Рази Мусави при израелски удар в Сирия, предаде ДПА.
Генерал Мусави от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция бе убит вчера при предполагаемо израелско въздушно нападение в предградие на сирийската столица Дамаск.
Според в. "Ню Йорк таймс" Мусави е помагал за наблюдението на доставките на ракети и други оръжия за подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула", което от началото на войната в ивицата Газа многократно извършва нападения срещу Северен Израел в подкрепа на "Хамас".
Израел често атакува цели в Сирия, за да попречи на Иран да разшири още повече военното си влияние в региона с помощта на милициите.
"Ционистите (Израел - бел. ред.) трябва да бъдат подготвени за последствията от своето престъпление ... и те ще бъдат болезнени", заяви днес говорител на иранското министерство на отбраната.
С нападението Израел не само наруши териториалната цялост на Сирия, но също така ескалира още повече и без това напрегнатата ситуация в региона, цитира думите му иранската агенция Тасним.
Израелските военни заявиха, че няма да коментират съобщенията на чуждестранните медии, но според в. "Ню Йорк таймс" Израел се подготвя за евентуално иранско отмъщение.
Иран, наред с Русия, е най-важният съюзник на сирийския президент Башар Асад и смята Сирия за част от свързаната с Техеран "Ос на съпротивата" в нейната борба срещу Израел, наред с "Хизбула".

c