Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Иран удължи изборния ден, след като върховният лидер призова за висока избирателна активност

Властите в Иран удължиха с два часа днешния изборен ден за президентския вот в страната - до 20:00 ч. местно време (19:30 българско време), заради "хората, които все още чакат да дадат своя глас", предаде Ройтерс.
Иранската държавна телевизия излъчи кадри с дълги опашки пред избирателните секции.
Често се случва гласуванията в Иран да продължат до полунощ, отбелязва Ройтерс. Властите заявиха, че резултатите от президентските избори ще бъдат обявени утре.
По-рано днес върховният лидер на Иран - аятолах Али Хаменей, призова за висока избирателна активност.
Според опонентите на властта в Иран спадащата в последните години избирателна активност показва, че легитимността на системата за управление в страната е разклатена, посочва Ройтерс, като припомня, че едва 48 процента от гласоподавателите участваха в президентските избори през 2021 година, а избирателната активност падна до рекордно ниското равнище от 41 процента на парламентарните избори през март тази година.
Гражданите на Иран избират президент след смъртта в катастрофа с хеликоптер на президента Ебрахим Раиси в края на миналия месец. Сред загиналите беше и външният министър на страната Хосейн Амир Абдолахиан. Кандидатите в произвежданите днес предсрочни президентски избори са четирима. Всички те са от група, лоялна на върховния лидер, посочва Ройтерс.

c