Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Иракска база, в която са разположени сили на международната антиджихадистка коалиция, беше нападната с дрон

База в Северен Ирак, в която са разположени антиджихадистките сили на САЩ и международната коалиция, е била подложена на нападение с дрон, предаде Франс прес, като цитира информация от пожелал анонимност американски представител и иракското правителство.
 Броят на нападенията, насочени срещу силите на САЩ и международната коалиция, участващи в борбата срещу групировката "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, рязко нарасна от началото на войната между Израел и "Хамас", която бе предизвикана на 7 октомври от безпрецедентно нападение на израелска земя от страна на палестинското ислямистко движение.
Нападението е извършено с помощта на дрон и е било насочено срещу база, разположена близо до летището в Ербил, в Иракски Кюрдистан, съобщи в изявление Яхия Расул, говорител по военните въпроси на иракския премиер. При нападението са ранени хора, уточни той, без да уточнява броя и състоянието им. 
От своя страна, американски военен представител потвърди, че дронът е бил насочен към "американски и коалиционни войски". "Все още сме в процес на оценяване дали (тази атака) е причинила някакви наранявания или материални щети", добави той.
Междувременно "Ислямска съпротива в Ирак", група въоръжени групировки, свързани с Хашд аш Шааби - коалиция от бивши паравоенни формирования, интегрирани в редовните сили, заяви вчера, че е извършила атака с дрон срещу друга база - Харир, северно от Ербил. В тази база също се намират войски на САЩ и на международната коалиция.
От 17 октомври, десет дни след началото на войната в Газа, срещу силите на САЩ в Ирак и Сирия са извършени 103 нападения, според Вашингтон.  За повечето от тези нападения е поела отговорност Ислямска съпротива в Ирак. Тези фракции се противопоставят на подкрепата на САЩ за Израел във войната му срещу "Хамас" в ивицата Газа.
В началото на декември американското посолство в Багдад беше обстрелвано с ракети. Никой не пое отговорност за това нападение, първо по рода си от началото на войната в Газа.
Вашингтон разполага с около 2500 военнослужещи в Ирак и близо 900 в Сирия, които се борят срещу ИД, припомня АФП.

c