Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Индийският външен министър се срещна с украинския си колега в Делхи

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар проведе днес разговори с украинския си колега Дмитро Кулеба, който е на посещение в Делхи, за да укрепи двустранните връзки и сътрудничеството с Индия, която смята Русия за исторически съюзник от времето на Студената война, предаде Асошиейтед прес. 
Джайшанкар заяви в публикация в социалната мрежа "Екс", че с Кулеба са обсъдили "продължаващия конфликт и неговите по-широки последици", и допълни, че двамата ще работят заедно за укрепване на отношенията между страните им.
"Индия и Украйна са традиционни приятели, но мисля, че има много повече неща, които можем и трябва да направим, не само в интерес на нашите народи, но и в интерес на глобалното развитие и архитектурата на сигурността", заяви днес украинският първи дипломат и добави: "Ще очакваме с нетърпение да възстановим това, което съществуваше преди началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна."
Кулеба каза вчера пред индийски медии, че иска да обсъди формула за мир на Украйна, докато е на посещение в Делхи, и да насърчи Индия да играе по-голяма роля в усилията за прекратяване на войната на Русия в Украйна.
"Индия може да изиграе много важна роля за обединяването на повече нации от Глобалния юг", каза Кулеба в интервю за телевизия "Ню Делхи". По думите му Индия може да бъде особено полезна поради близките си отношения с Русия. 
"Това означава, че Индия може да повлияе на поведението на Русия", каза Кулеба, но също така отбеляза, че отношенията на Делхи с Москва се основават на миналото, докато тези с Украйна "имат повече бъдеще".
Посещението на Кулеба идва само седмица след като индийският премиер Нарендра Моди проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски и с руския държавен глава Владимир Путин, когото Индия досега избягваше да критикува заради войната в Украйна. Вместо това Делхи подчертава необходимостта от дипломация и диалог за прекратяване на войната и изразява готовност да допринесе за усилията за постигане на мир.
"Вашето посещение очевидно ни дава възможност да разберем ситуацията във вашия регион и аз очаквам с нетърпение да чуя вашите виждания за това", заяви днес Джайшанкар, преди двамата външни министри да започнат разговорите си.
"Обърнахме специално внимание на формулата за мир и следващите стъпки по пътя на нейното прилагане", заяви Кулеба в социалната мрежа "Екс" след разговорите с индийския си колега, посочва Ройтерс.
"Ние ... се договорихме да възстановим нивото на сътрудничество между нашите страни, което съществуваше преди пълномащабната война, започната от Русия, както и да набележим нови перспективни проекти за издигане на отношенията ни на по-високо равнище", каза Кулеба.
Джайшанкар заяви, че "непосредствената ни цел е търговският стокообмен да се върне на предишните равнища".
Украйна се надява да проведе среща на високо равнище, без участието на Русия, за постигне на напредък по мирната формула, в която Киев призовава, наред с друго за изтегляне на руските войски от територията на страната. Русия отхвърля инициативата като несъстоятелна.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова повтори днес, че Русия няма намерение да участва в конференция за Украйна, и нарече "формулата на Зеленски" за уреждане на конфликта - "алхимия", предаде ТАСС.
На 20 март Моди заяви, че е изразил пред Зеленски подкрепата на Индия за скорошно прекратяване на конфликта, а украинският президент каза, че е насърчил Индия да участва в срещата на върха за постигане на мир, която Швейцария е предложила да организира. Същия ден Моди разговаря и с Путин, за да го поздрави за преизбирането му за президент, и двамата лидери се договориха за по-нататъшно укрепване на връзките между двете страни. 
При управлението на Моди Индия се позиционира като изгряващ глобален играч, който може да посредничи между Запада и Русия във връзка с войната в Украйна.
Делхи се въздържа да гласува срещу Москва в ООН и увеличи покупките си на руски петрол на преференциални цени след началото на руската инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Русия е и най-големият доставчик на оръжие за Индия, посочва АП.
Делхи обаче се опитва да намали зависимостта си от Москва по отношение на оръжията и военните технологии, поради прекъсванията на доставките в резултат на войната и засили връзките си със западни сили като САЩ и Европейския съюз. Индия също така е част от Четиристранния диалог за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион, в рамките на който си партнира със САЩ, Австралия и Япония, отбелязва АП. 
 

c