Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Индия започва да гласува на парламентарни избори - най-голямото упражнение по демокрация в света

В Индия - най-многолюдната държава в света, с население от повече от 1,4 милиарда души - утре започват парламентарни избори, които ще продължат цели 44 дни. Това прави изборите, които стартират на 19 април и завършват чак на 1 юни, най-голямото упражнение по демокрация в света. Очаква се те да затвърдят оставането на премиера Нарендра Моди, хиндуистки националист, за трети пореден мандат на поста. 73-годишният Моди е изключително популярен в Индия, но е и предизвикващ полемика лидер, обвиняван от своите политически противници в авторитаризъм.
Право на глас имат близо 970 милиона човека - над една десета от населението на Земята, посочва Асошиейтед прес. Гигантското упражнение ще продължи цели 44 дни, като е предвидено резултатите да бъдат обявени на 4 юни - три дни след като приключи.
На изборите ще бъде определен новият състав на 545-местната долна камара на парламента - Лок сабха (Народната камара). Хората на практика ще гласуват за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.
В Индия горната камара на парламента - 245-местната Раджа сабха (Съвет на щатите), се избира от законодателните събрания на 28-те щата и осемте съюзни територии, като 12 от сенаторите се назначават от държавния глава. От 969-те милиона регистрирани избиратели - повече от населението на Европейския съюз и Съединените щати взети заедно, 18 милиона ще имат право да гласуват за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст, което подчертава важната роля на младите в електоралния процес.
Жителите на отделните щати ще гласуват по различно време. В най-многолюдния от тях - Утар Прадеш, на север, изборите ще продължат цели седем дни, а право на вот ще имат около 200 милиона души - приблизително колкото е населението на Бразилия - най-многолюдната държава в Латинска Америка.
С организацията и охраната на електоралния процес са заети 15 милиона души.
По закон Избирателната комисия на Индия е длъжна да осигури на всеки регистриран избирател място да гласува в радиус от 2 километра от там, където живее. За целта ще бъдат отворени избирателни секции на крайно различни места, включително високо в Хималаите.
Впрочем на предишните парламентарни избори в Индия - през 2019 г., в най-високата планина на Земята бе открит пункт за гласуване на 4650 метра надморска височина - рекорд в световен мащаб, припомня АП.
Индийският премиер, лидер на управляващата хиндуистка националистическа партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия), ще се бори за трети пореден петгодишен мандат на поста, изправен срещу широка, но слаба опозиционна коалиция, която не успява да се противопостави на неговата харизма. Повечето проучвания на общественото мнение отреждат комфортна победа на формацията на Моди на изборите, отбелязва АП.
Популярният, но предизвикващ полемика индийски лидер се стреми към трети мандат, който да промени страната, коментира телевизия Си Ен Ен. Американската медия припомня стар предизборен лозунг на Моди: "Добрите дни идват", който неговите опоненти обаче не са съгласни.
73-годишният мъж, който изоставя жена си малко след като сключват брак, когато той е на 18, а тя - на 17 години, няма деца и изглежда избягва скъпите материални притежания в полза на простия, аскетичен начин на живот. И въпреки че се знае малко за Моди като човек - личният му живот е пазен старателно в тайна от страхотен екип за връзки с обществеността - мнозина харесват неговата личност, отбелязва Си Ен Ен.
АП посочва, че в Индия на Моди политическите противници и журналистите се усещат притиснати. Те се оплакват, че премиерът е убил демокрацията в страната и нарушава правата им.
Откакто дойде на власт преди 10 години, Моди скъсва със светския проект, който бяха замислили бащите на индийската конституция, коментира месечникът "Монд дипломатик". Френското издание обобщава, че Индия върви по пътя на етнизация на демокрацията, тоест пълна доминация на хиндуисткото мнозинство, което се налага над останалите общности, без на практика да се съобразява с тях, и появата на своеобразен авторитаризъм, който подкопава държавните институции.
Моди се държи все по-авторитарно, рядко дава пресконференции и до голяма степен отбягва парламентарните дебати, пише в същия дух сп. "Форин полиси". Той съсредоточи властта в ръцете си, отслаби федералната система и изгради култ към своята личност. При неговото управление хиндуисткото мнозинство стана доминиращо в ущърб на другите общности.
Въпреки наблюдавания авторитарен уклон Моди е избиран по демократичен път, коментира обаче американското издание. Нещо повече, индийският премиер си остава изключително популярен. С рейтинг, доближаващ 80 процента, той се радва на най-голямо одобрение сред лидерите на всички световни сили.
В резултат, коментира "Форин полиси", Индия се превръща в доминирана от хиндуистите, нелиберална страна.
Нарендра Моди обаче е изключително популярен, а неговата партия "Бхаратия джаната" спечели мнозинство в долната камара на парламента при идването му на власт през 2014 г. - нещо, което се случи за първи път от три десетилетия. При това хиндуистката националистическа формация увеличи още повече резултата си на следващите избори - през 2019 г.
Моди е може би най-популярният лидер в света, посочва "Форин полиси". Според проучване, проведено наскоро от американската консултантска компания "Морнинг кънсълт" (Morning Consult) 78 процента от индийците одобряват неговото управление. Следващите трима най-високо класирани лидери - на Мексико, Аржентина и Швейцария, са с рейтинг съответно от 63, 62 и 56 процента.
За това допринесе и политиката на Моди за подобряване на живота на стотици милиони обикновени индийци. През десетилетието на неговото управление националната икономика регистрира бърз растеж, а правителството поставя специален акцент върху социалните и инфраструктурните програми. Освен това, той залага на традиционните ценности, което се нрави на голяма част от хиндуисткото мнозинство.
В предизборната програма на своята партия, която представи в неделя, индийският премиер обеща да създаде работни места, да подобри инфраструктурата и да разшири програмите за социално подпомагане, ако спечели трети мандат на поста, предаде Ройтерс.
Агенцията посочва, че платформата отразява основните поводи за притеснение на избирателите.
Друго ключово послание в предизборната програма е приемането на Граждански кодекс, който да важи за всички индийци, отбелязва Франс прес.
Моди каза, че бъдещият закон ще е от ключово значение за равенството между половете - страна с хилядолетна кастова система и утвърдени религиозни и други традиции на множеството различни общности.
И така, победата на хиндуистките националисти на премиера не буди почти никакво съмнение. Това ще позволи на Нарендра Моди да остане на власт поне още пет години и да продължи с изпълнението на своята програма за бързо развитие, модернизация и икономически растеж на най-многолюдната държава в света. Според критиците обаче авторитарният му стил и привилегироването само на една от общност, макар и на нея да се пада дял от близо четири пети от населението, поставя под съмнение статута на страната и на най-голямата демокрация.
 
 
 
 
 

c