Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Иманяр с металдетектор, сонда и 167 антични предмета получи пробация от съда в Добрич

Отнеха съкровището му - основно фибули и върхове на стрели, в полза на държавата

Иманяр бе осъден на пробация след като в дома му в крушарско село бяха открити  самоделен металдетектор, нестандартна търсеща сонда и комплект слушалки, за които знае, че са предназначени за търсене на археологически обекти. Той е държал и общо 167 антични предмета, които не са били идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство и Наредба за реда за извършване на идентификация на движимите културни ценности и за водене на регистри на движимите културни ценности.

Полицията се е натъкнала на тях на 4 ноември 2021 г.

Пред съда днес А. Р. призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата. Според него за извършените деяния той получава общо наказание пробация, включващо пробационните мерки задължителна регистрация по настоящ адрес с явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него лице 2 пъти седмично за срок от 8 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок. Той ще плати и направените по делото разноски в размерна 2 340 лева.

Неправомерно държаните археологически предмети, сред които основно фибули (вид катарама, за закопчаване и украса на облеклото, употребяван повсеместно от бронзовата епоха до ранното средновековие).и върхове от стрели, са отнети в полза на държавата като предмет на престъплението. В полза на държавата се отнемат и устройствата, явяващи се средства за извършване на престъпление.

Одобреното от Окръжния съд споразумение има силата на влязла в сила присъда.

Определението, с което се отнемат вещите, предмет на престъплението, и вещите, предназначени за търсене на археологически обекти, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

c