Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Илин Димитров: Приключихме добър зимен сезон, очакваме ръст и през летния

„Приключихме добър зимен сезон. Въпреки липсата на сняг, с 9 процента надминахме нивата от предпандемичната 2019 година. Това е благодарение на устойчивите форми на туризъм – СПА, балнео“, каза министър Илин Димитров в курортен комплекс „Албена“.

По думите му Великден също е бил успешен за бранша – хотелите са били пълни, а чуждестранните посетители са наброявали 100 хиляди. Голяма част от тях са били от Румъния.

„Относно лятото, данните, които имаме, и информацията, която получаваме, са позитивни. Очакваме отново ръст – да надминем с около 5 процента 2019 година, което беше и нашата основна задача – да стабилизираме сектора и да имаме известен ръст“, коментира той.

Министерството очаква много туристи както от традиционните си партньори, така и от развиващи се като Полша и Чехия, където се наблюдават отлични записвания, каза още Димитров. Има и ръст на записванията от Великобритания. Дори германският пазар, при който е имало сериозен спад, се възстановява и се очакват около 25 процента повече гости спрямо миналата година, добави той.

Предизвикателство обаче остава уплътняването на крилата на сезона. „Ще апелирам депутатите в Народното събрание да подпомогнат бюджета ни и да успеем да осигурим финансиране за чартърните полети, тъй като тази мярка за 35 евро беше ключова и тя реално се използва от всички наши съседи, конкуренти и партньори“, допълни Димитров.

Димитров сподели, че е приятно изненадан от гъвкавостта на бизнеса. „Секторът започна да работи различно, започна да използва много повече дигитални технологии, започна да се рекламира и то добре. Направиха се много роудшоута, които дадоха добър ефект. Данните от летищата са добри, така че очакваме един относително дълъг сезон – от началото на май до края на септември“, каза той.

Министърът изрази надежда България да влезе в Шенген и това да увеличи туристопотока към страната ни. „Всяко едно препятствие пред туристите, което ги забавя, ограничава или създава бюрократични пречки, е проблем за сектора. Когато границите падат, туризмът се увеличава“, допълни той.

c