Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хотелиери от Черноморието: С 15 на сто са се увеличили заплатите в туризма

Според работодателите работната среда също е подобрена

Заплащането на работещите в туризма по Черноморието е с повече от 15% по-високо спрямо предходната година. Целта е персоналът да е доволен и спокоен. Това споделиха хотелиери, които участват в провеждащата се днес Специализирана трудова борса в сферата на туризма, организирана от Дирекция "Бюро по труда" Добрич.

Тя бе открита от временно изпълняващият длъжността директор на Бюрото по труда Атанас Йорданов, който пожела на всички работодатели да успеят да  намерят подходящите кадри и успешен сезон, както е било и преди Ковид кризата.

Заместник-областният управител Атанас Дучев поздрави участниците в събитието от свое име и от името на областния управител Здравко Здравков – работодатели и хора в активна възраст, търсещи своята трудова реализация в областта на туризма, като изрази увереност, че в пряк диалог ще бъде постигнат баланс на интереси и събитието ще бъде еднакво ползотворно както за работодателите, така и за търсещите заетост.

"В днешно време трудно вече се намират кадри. Обикаляме всички борси, там където ни поканят. Стараем се да предложим на нашите бъдещи колеги големи удобства. Предлагането е много повече от преди", каза Стефка Стефанова, представител от туристическия бранш в курорта Златни пясъци. В хотелския комплекс, в който тя работи, се набират между 300 и 400 служители за летния сезон. По думите й освен към украинския пазар, в курорта Златни пясъци хотелите се насочват и към персонал от Киргизстан, Узбекистан и Турция.

Ива Желязкова от ваканционно селище Албена споделя, че се търси доста работна ръка от всякакво ниво. Предлагат добри конкурентни условия на труд,  добри заплати, настаняване и изхранване.

c