Хлябът в Добрич вече е по-скъп: Производители очакват отлив на клиенти
От 1 януари 2025 г. ДДС ставките за хляба и брашното нараснаха от 0% на 20%. Данъкът беше премахнат заради пандемията от COVID-19 и запазен няколко поредни години.
Проверка на Про Нюз Добрич в търговската мрежа в Добрич показва, че цените вече са завишени. В квартални магазини цената на хляба за 500 г от 1,39 лв. е нараснала на 1,62 лв., а от по-скъпия насъщен с грамаж от 650 г цената от 1,50 лв. вече е 1,85 лв. Промяна се очаква и при хляба със семена – цената вече ще е 2,60 лв., докато преди празниците можеше да се закупи за 2,30 лв. Там промяната ще е от понеделник, когато ще започнат заводските доставки. Тогава се очакват и нови по-високи цени на макаронените изделия, закуските и суровото тесто. Вероятно цените ще се покачат с около 20% и при брашно и други тестени продукти.
От ресторантьорския бранш също очакват повишаване на цените, защото при тях се вдига не само ДДС-то на хляба и брашното на 20%, а и цялостният косвен данък от 9% на 20%, каза за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в Добрич.
Навсякъде са завишени цените и средното повишение в търговската мрежа е 40-50 ст., потвърди и Радослав Райков – майстор хлебар и собственик на бутиковата пекарна в Добрич „Ради Бред“.
„При закуските и козунаците, не съм вдигал цените. Искам да видя как ще се случат нещата. В края на месеца, когато имам по-добра визия какво съм пазарувал, какво съм продал и какво е съотношението, ще си направя по-добра икономическа обосновка и тогава ще мога да кажа с колко ще вдигна цените“, коментира Радослав Райков.
Сред факторите за повишаване на цените не е само ДДС ставката, която се вдига с 20%, а също и поскъпването с 10% на цената на газа, увеличаването на минималната работна заплата на 1077 лв. или със 144 лв. (15,4%), на цената на тока за клиентите на „Енерго Про” с 8.55%, посочват производители.
От бранша очакват отлив на клиенти – „Всеки се страхува да пазарува. Ще купуват по-малко, няма да се отпускат така, както е било до момента, но всичко е въпрос и на навик”, каза Радослав Райков.