Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Хиляди хора получиха топлинен удар в Пакистан, където температурата се покачи до близо 50 градуса

В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени страна, съобщиха днес местните власти, цитирани от ДПА.
Повече от 1700 души са получили медицинска помощ в южната провинция Синд, където температурата се покачи до 49 градуса по Целзий, заяви Мехар Хуршид, говорител на здравното министерство.
В понеделник и вторник в болниците в Карачи са докарани повече от 20 жертви на предполагаем топлинен удар, съобщи говорителят на полицията Сумия Саид.
Повечето от починалите са хронични наркомани или бездомници, които са починали след излагане на слънце на фона на високата влажност в крайбрежния град,  добави тя.
Хората в мегаполиса с над 20 милиона жители бяха помолени да останат на закрито, да се хидратират и да избягват слънцето.  
Горещата вълна, втората за това лято, вероятно ще намалее през следващите дни с настъпването на мусонните дъждове, заяви главният метролог Сардар Сарфраз.
Училищата бяха затворени, болниците обявиха извънредно положение, а в пакистанските градове бяха създадени лагери за помощ при горещини, след като температурите достигнаха над 50 градуса по Целзий по време на първата гореща вълна през май.

c