Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Грузинската управляваща партия номинира лидера си за нов премиер в навечерието на парламентарните избори

Управляващата партия в Грузия номинира председателя си Иракли Кобахидзе за премиер. Това се случва в момент, когато южнокавказката страна, която е ухажвана както от Русия, така и от Запада, се готви за парламентарни избори, предаде Ройтерс.
В реч на днешния конгрес на формацията "Грузинска мечта" (ГМ) Кобахидзе предрече, че ГМ ще спечели вота през октомври, и то "с голяма преднина".
Кобахидзе, който ръководи управляващия блок около "Грузинска мечта" от 2021 г., е известен с безцеремонната си риторика и опитите си за геополитическо балансиране в публичните си изказвания, които понякога съдържат едновременно остри критики по адрес на Запада и Украйна и изявления за желание Грузия да се присъедини към ЕС и НАТО.
Той е познат и с ожесточените си нападки по отношение на опозиционера и бивш президент Михаил Саакашвили, който в момента е в затвора.
Според социологическите проучвания ГМ остава най-популярната партия в Грузия, но в подкрепата за нея се отчита отлив след 2020 г., когато не ѝ достигна малко, за да спечели достатъчно парламентарно мнозинство да управлява самостоятелно.
Иракли Гарибашвили, досегашният премиер, обяви в понеделник, че подава оставка, за да даде възможност на приемника си да се подготви за изборите. Парламентът се очаква да утвърди официално назначението на Кобахидзе в идните дни.
Мнозина смятат, че ГМ се контролира от основателя си, милиардера и бивш министър-председател Бидзина Иванишвили.
В речите си на днешния конгрес и Гарибашвили, и Кобахидзе му благодариха за политическата подкрепа.
Иванишвили и обкръжението му казват, че са отдадени на целта Грузия да влезе в ЕС и НАТО, но задълбочаващите им се връзки с Русия и репресиите срещу опозицията породиха опасения на Запад, отбелязва Ройтерс.
Официалното становище на Грузия е, че е против войната на Русия срещу Украйна, но не желае разрастване на конфликта така, че той да обхване и нейната територия. Затова Тбилиси отказа да наложи санкции на Москва заради войната и възстанови самолетните полети от и до Русия, които бяха прекъснати през 2019 г.
 
 

c