Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Говорителят на китайското министерство на отбраната заяви, че Пекин ще предприеме категорични мерки, за да защити суверенитета си

Пекин ще предприеме решителни и категорични мерки, за да защити суверенитета си. Това каза говорителят на китайското Министерство на отбраната Ву Цян по повод мерките на Филипините в отговор на действията на Китай във филипинската изключителна икономическа зона в Южнокитайско море, предаде Ройтерс.
"Китай твърдо се противопоставя на предателството и провокацията от страна на Филипините, както и на измислянето на лъжи с цел заблуда на международното обществено мнение", заяви Ву.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин вчера потвърди придържането на Вашингтон към договора за взаимна отбрана с Филипините от 1951 г. и описа действията на Китай в рифа Втори Томас като опасни. Вчера Остин "потвърди железния ангажимент на САЩ към Филипините" в телефонен разговор с филипинския си колега Гилберто Теодоро, като според него мисията на Филипините за снабдяване с доставки е напълно законна.
Договорът между Манила и Вашингтон задължава двете страни да се защитават взаимно, ако бъдат нападнати, като това важи за бреговата охрана, гражданските и военните кораби в Южнокитайско море.

c