Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Говорителка на Държавния департамент на САЩ подаде оставка заради политиката на Вашингтон по отношение на войната Газа

Говорителката на Държавния департамент на САЩ на арабски език подаде оставка заради несъгласието си с политиката на Вашингтон по отношение на войната в Газа, предаде Ройтерс. 
Това е поне третата оставка в американското дипломатическо ведомство във връзка с този въпрос, отбелязва агенция.
Хала Рхарит е била и заместник-директор на Регионалния медиен център в Дубай и преди близо две десетилетия е започнала работа в Държавния департамент като сътрудник по политическите въпроси и правата на човека, става ясно от уебсайта на институцията.
"След 18 години отлична служба подадох оставка през април 2024 г., противопоставяйки се на политиката на САЩ в Газа", написа тя в социалната мрежа "ЛинктИн". 
Говорител на Държавния департамент днес заяви в отговор на журналистически въпрос относно оставката на Рхарит, че съществуват канали, по които служителите на ведомството могат да споделят мнения, в случай че не са съгласни с дадени правителствени политики. 
През март Анел Шелайн от Бюрото по правата на човека на Държавния департамент обяви оставката си, като подобен случай имаше и през октомври, когато от поста си се оттегли дългогодишният служител в Бюрото по военно-политически въпроси Джош Пол.  
Тарик Хабаш, американец от палестински произход, който заемаше висок пост в министерството на образованието на САЩ, подаде оставка през януари, припомня Ройтерс. 
Правителството на президента Джо Байдън е подлагано на все повече критики от международната общност и от правозащитни организации заради подкрепата си за Израел в продължаващата офанзива в ивицата Газа, при която бяха убити десетки хиляди палестинци и в региона избухна хуманитарна криза. 
Признаци за несъгласие има и администрацията Байдън. През ноември над 1000 служители на Американската агенция за международно развитие (USAID) към Държавния департамент подписаха отворено писмо, в което призоваха за незабавно спиране на огъня. По вътрешния "канал за несъгласие" на Държавния департамент също бяха подадени възражения срещу политиката на Вашингтон.
Войната в ивицата Газа предизвика напрегнати обществени дискусии и антивоенни демонстрации из САЩ, които са най-важният съюзник на Израел, припомня Ройтерс. 
Палестинската ислямистка групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, като според израелски данни тогава бяха убити 1200 души. Според здравното министерство на Газа при последвалата офанзива в управлявания от "Хамас" анклав израелската армия е убила над 34 000 души.

c