Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Германското външно министерство заяви, че съобщенията за разгорещен спор между Бербок и Нетаняху "са подвеждащи"

Министерството на външните работи на Германия заяви, че съобщенията от израелски медии за разгорещен спор между израелския премиер Бенямин Нетаняху и германската външна министърка Аналена Бербок относно обстановката в ивицата Газа, "са подвеждащи", предаде ДПА.
"Ключови части от информацията за тази продължила един час среща между външната министърка Бербок и премиера Нетаняху са неверни и подвеждащи", написа днес германското ведомство в своя публикация в "Екс".
Германският посланик в Израел Щефен Зайберт повтори това изявление, без да дава подробности.
Журналист от израелската телевизия "Ченъл 13" (Channel 13) по-рано съобщи, че Бербок реагирала негативно, след като по време на среща в Израел в сряда ѝ били показани кадри от ивицата Газа, в които се виждали пълни с храна пазари.
Според съобщенията Бербок в отговор посочила ширещия се глад в Газа и предложила на Нетаняху да му покаже снимки на гладуващи деца от телефона си. Нетаняху ѝ отвърнал, че тя трябва да разгледа снимки на пазарите и също така на хора на плажа, тъй като там няма глад.
"Ченъл 13" твърди, че Бербок посъветвала израелския премиер да не показва снимките, тъй като те не отговарят на действителността в ивицата Газа. Нетаняху на свой ред повишил тон, отговаряйки й, че снимките са истински и че Израел не показва измислена реалност като нацистите. През 1942 г., например филмов екип на нацистите заснел пропаганден филм със сцени от ежедневието в гетото във Варшава, където евреите били принудени да живеят в ужасяващи условия. Бербок след това попитала Нетаняху дали той обвинява лекарите, работещи в Газа, както и международните медии, че лъжат за обстановката там.
Кадри, на които се виждат сергии, пълни с плодове и зеленчуци, бяха публикувани тази седмица от агенцията на израелското министерство на отбраната, която отговаря за контактите с палестинските територии и хуманитарната помощ, посочва ДПА. Изображенията са на пазари в северната част на територията, която бе особено тежко засегната от недостиг на храна. Според израелската агенция и хуманитарни организации известно количество храна неотдавна било доставено в района, въпреки че според хуманитарните работници и жителите на района, количеството е крайно недостатъчно.

c