Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Германският канцлер Шолц се срещна с президента на Азербайджан и призова за по-голямо зачитане на правата на човека в азиатската страна

Германският канцлер Олаф Шолц призова След срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Берлин за по-голямо зачитане на правата на човека в западноазиатската страна, предадоха ДПА и Ройтерс.
"Германското правителство се ангажира да следи за спазването на правата на човека по целия свят, което се отнася и за Азербайджан", заяви Шолц на съвместна пресконференция с Алиев в отговор на въпрос от журналист. Неправителствените организации, защитниците на правата на човека и медиите трябва да могат да работят "свободно и без натиск" в страната, добави той.
Шолц заяви, че е обсъдил с Алиев общата ситуация в Азербайджан, както и индивидуални случаи. "Разбира се, за никого не е тайна и това, че виждаме необходимост от подобрение, ако трябва да се изразя така", добави той.
Алиев отхвърли критиките, като заяви, че в страната му се спазват правата на човека и свободата на медиите. "В Азербайджан няма цензура. В Азербайджан има свободен интернет. В Азербайджан има стотици медии", каза той. Обвиненията към страната му в ограничаване на свободата на медиите са неоснователни и несправедливи, уточни президентът на Азербайджан. 
Алиев отхвърли и критиките по отношение на арестите на журналисти, като заяви, че фактът, че хората имат свободен достъп до интернет, означава, че свободата на медиите е гарантираната. "Имаме свободен печат и свободен интернет. Ако в страната има интернет, тогава за какво нарушаване на свободата на печата можем да говорим", допълни той.
Това е първият път, в който президентът на Азербайджан коментира публично арестите на журналисти, които предизвикаха силно безпокойство от страна на Съединените щати, Европейския съюз и редица международни организации в медийния сектор.
Алиев е едноличен лидер на Азербайджан от повече от 20 години и неотдавна бе отново преизбран на поста. На спорните избори през февруари, които бяха бойкотирани от две основни опозиционни партии, той получи над 90 процента от гласовете на избирателите. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) разкритикува нарастващите ограничения на свободата на мирно събрание и свободата на словото в страната, отбелязва ДПА.
Азербайджан се нарежда на 151-во място от 180 държави в Индекса за свободата на печата на организацията "Репортери без граници", отбелязва Ройтерс.
 
 
 
 

c