Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Германският канцлер Олаф Шолц днес ще приеме аржентинския президент Хавиер Милей в Берлин

Германският канцлер Олаф Шолц днес ще приеме аржентинския президент Хавиер Милей в Берлин, предаде ДПА. 
Шолц ще посрещне противоречивия държавен глава, който описва себе си като "анархо-капиталист", в сградата Федералното канцлерство в 12:00 ч. местно време (10:00 ч. по Гринуич).
Първоначално беше планирано Милей да бъде посрещнат с военни почести и по-късно да даде съвместна пресконференция с германския канцлер, но тези точки от протокола отпаднаха. Впоследствие стана ясно, че Милей е поискал срещата му с Шолц да продължи само един час. 
Вероятно прагматичният германски канцлер и ексцентричният аржентински президент ще фокусират разговора си предимно върху икономически въпроси, отбелязва ДПА. Аржентина има големи резерви от полезни изкопаеми, включително и литий, от които Германия спешно се нуждае за прехода си към зелена енергия.   
Освен това преговорите за споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и южноамериканската икономическа организация Меркосур остават в задънена улица.
Милей, който беше избран с над 55% от гласовете на президентските избори през ноември, пристигна вчера в Германия, за да получи медал от фондация "Фридрих Август фон Хайек". 
Пред сградата в Хамбург, където се състоя церемонията по награждаването, се бяха събрали демонстранти, недоволни от визитата на Милей. Същевременно в залата, в която бе връчен медалът, имаше около 200 поддръжници на аржентинския президент, сред които и известни германски политици от десницата. 
Само няколко световни лидери приеха Милей, откакто той встъпи в длъжност. Аржентинският държавен глава се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, италианската министър-председателка Джорджа Мелони, президента на Ел Салвадор Наиб Букеле и с папа Франциск.
Преди да пристигне в Германия, Милей посети Мадрид, но след като отправи остри словесни нападки към правителството на Педро Санчес, аржентинският лидер се срещна само с представители на испанската опозиция. 

c