Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Германски политици влязоха в спор за репатрирането на безработните украинци

Съпредседателката на управляващата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) Заския Ескен отхвърли предложението на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) безработните украински бежанци да се изпращат обратно в родината им, съобщи ДПА.
В коментар за утрешния брой на вестник „Аугсбургер Алгемайне“, видян предварително от ДПА, Ескен оспори предложение на Александер Добринт, който води парламентарната фракция на ХСС в Бундестага.
Отбелязвайки, че много от бежанците са жени и деца, Ескен подчерта липсата на детски заведения.
„Задачата на правителството не е да прилага предложения на гърба на украинските бежанци, а да направи така, че да съществува функционираща социална инфраструктура за всички хора, които искат да живеят в безопасност в нашата страна“, заяви тя.
„Следното трябва да се приложи над две години след началото на войната: намери си работа в Германия или се върни в по-безопасните региони на Западна Украйна“, заяви Добринт в днешния брой на вестник „Билд“.
Говорителят на ГСДП по въпросите, свързани с пазара на труда, Мартин Роземан заяви пред същото издание, че „препятствията за украинските бежанци при влизането в трудовата сила се дължат на липсата на детски заведения, липсата на езикови умения и проточващото се признаване на професионалните им квалификации“.
Германия прие хиляди украински бежанци от началото на войната през февруари 2022 г., повечето от които жени, деца и възрастни хора, докато Украйна възпира мъжете на наборна възраст да напускат страната.

c