Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Германски министърки ще представят официално насоки за феминистка политика

Германската външна министърка Аналена Бербок и министърката на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце планират да представят идеи за по-активна феминистка политика на министерствата си, предаде ДПА.
Въпросът ще бъде разгледан днес на редовното правителствено заседание. Не е задължително кабинетът да одобри представените идеи. Става дума за насоки, които да бъдат следвани от съответните министерства. 
В предисловието на списъка с насоки от 80 страници Бербок пише, че правата на жените са показател за състоянието на обществата в отделните страни. Концепцията е интегрална част от външната политика, основана на ценности, и трябва да ѝ бъде обърнато внимание в планираната нова Стратегия за национална сигурност на Германия. 
През лятото ще бъде назначен "специален пратеник на външното министерство за феминистката външна политика" като част от новия курс. В предложенията на Шулце е предвидено до 2025г. над 90% от средствата, отпускани по линия на новата политика, да бъдат влагани в програми за засилване на половото равенство.
Концепцията за политика на развитие на феминизма ще бъде реализирана в сътрудничество със страните партньори на Германия. Предвидено е също поне 50% от ръководните длъжности в министерството да бъдат заети от жени. 

c