Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Германската политика трябва да се "изправи срещу" изгубеното доверие на избирателите, заяви пред Бундестага канцлерът Олаф Шолц

Канцлерът на Германия Олаф Шолц нарече успехите на десните популистки партии на последните избори за Европейски парламент "повратна точка". Той направи това изказване днес пред германския Бундестаг, предаде ДПА.
Шолц отбеляза, че редица кризи неотдавна са накарали хората да поставят под въпрос доверието и чувството си за сигурност и да изгубят доверие в правителството.
"Трябва да се изправим срещу това", заяви германският канцлер. "Трябва да възстановим доверието там, където то липсва", каза Шолц, визирайки както Германия, така и ЕС.
Германският канцлер заяви също пред Бундестага, че преговорите в неговата коалиция за държавния бюджет за 2025 г. продължават, въпреки съобщенията за дълбоки разногласия по предложените съкращения. Той каза, че се водят колегиални, ориентирани към фактите и поверителни разговори относно бюджета за следващата година и пакета, предназначен да стимулира икономическия растеж.
"Ще представим проектобюджета през юли", обеща Шолц. Първоначално беше планирано решението на кабинета да бъде взето на 3 юли, отбелязва ДПА.
Забавянето при постигането на политическо споразумение за бюджетните рамки обаче означава, че тази дата вече не може да бъде спазена, тъй като министерството на финансите ще се нуждае от време, за да превърне всяко споразумение в проектобюджетен документ. Сега кабинетът се стреми да представи бюджета на заседанието си на 17 юли, допълва ДПА, позовавайки се на свои неназовани източници.

c