Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Германия осъди неотдавнашните ракетни удари на Иран по цели в Ирак

Иранските ракетни удари по цели на иракска територия са недопустими и застрашават живота на мирното население и регионалната стабилност, заяви германският външен министър Аналена Бербок при посещение в Багдад в навечерието на 20-тата годишнина от оглавената от САЩ военна инвазия в Ирак, предаде Ройтерс.
"С ракетните си удари иранският режим показва, че не само безразсъдно и безчовечно потиска собствения си народ, но и че е готов да изложи на опасност стабилността на целия регион и живота на хората там, само и само да се задържи на власт", каза тя. "Това е недопустимо и е заплаха за целия регион."
Миналата година Техеран подложи на ракетен обстрел бази на кюрдски групировки в Северен Ирак, които обвини в подклаждане на протестите срещу ограниченията за жените в Иран. В резултат стотици ирански кюрди  бяха прогонени от домовете им, имаше и убити.
Иран от години отрича твърденията на Запада, че упражнява дестабилизиращо влияние в региона. Техеран също така обвини западните страни, че са организирали безредиците в Иран, и обвини протестиращите в районите с етнически малцинствено население, че действат от името на сепаратистки групировки.
Бербок, която посети Ирак в същия ден, в който там беше и американският министър на отбраната Лойд Остин, заяви, че посещението ѝ е знак към домакините, че най-голямата европейска икономика желае да задълбочи сътрудничеството си с Багдад.
Тя добави, че по време на визитата ще обсъди сигурността и стабилността в Ирак, въпроса за язидите, а също и партньорството по отношение на промените климата.
В програмата на четиридневното ѝ посещение са предвидени срещи с премиера Мохамед Шия ас Судани и външния министър Фуад Хусейн.
 

c