Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ГЕРБ – Добрич: 3 000 000 лева спести Общинският съвет на града след изясняване на недоразумение

„Защитихме интереса на целия град с една четвърт от отпуснатите от ОбС 12 млн. лева“. По думите на Пенчев това е "най-голямата победа", постигната в зала вчера

Три милиона лева с ДДС – точно една четвърт, икономия направихме вчера на средства по дългосрочния дълг от 12 милиона, само от едно перо, което се оказа недоразумение, заяви на пресконференция Иво Пенчев, председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Добрич.

По думите му, в количествено-стойностна сметка (КСС), качена в сайта на международния конкурс за идеен проект за центъра на Добрич, пише, че за монтаж на 24 520 кв. метра клинкерна и гранитна настилка цената само за труд възлиза на 125 лева на кв. метър, или общо 3 065 000 лева без ДДС.

Когато попитахме инж. Керванов каква е тази цена – 125 лева на кв. метър. Няма такова паве, няма такава плочка, на която може да се сложи такава цена – прекалено завишена е. Той каза, че вероятно става въпрос за някаква грешка и ще попита изпълнителите, обясни Пенчев.

„Питахме изпълнителя. Изпълнителят каза 25 лева, а не 125 лева. 25 000 кв. метра икономия от 100 лева на кв. метър – това е 2,5 милиона без ДДС, или 3 милиона лева. По тази количествено-стойностна сметка, която ние сме получили от медиите, само трудът за павета беше една трета. След поправяне на недоразумението се оказа, че цената е много по-ниска“, допълни той.

По думите на Пенчев „това, само по себе си, е най-голямата победа, която вчера постигнахме в зала. Откровено защитихме интереса на целия град. Защитихме го с една четвърт от целия ресурс на отпуснатите от Общински съвет 12 милиона лева“.

По време на пресконференцията адв. Зорница Михайлова обърна внимание на начина на възлагане на строително-монтажните дейности от инвестиционния проект, описан в докладната записка от вчерашното заседание на местния парламент – „чрез вътрешен конкурентен избор по сключено рамково споразумение“.

„Според мен това е прецедент, защото, доколкото ми е известно, по отношение на такъв глобален инфраструктурен обект не е извършено възлагане на строително-монтажните работи по този начин. Тук не говорим за открита процедура по Закона за обществените поръчки, каквато е нормалната практика, а по сключено рамково споразумение“, допълни тя. По думите ѝ рамковите споразумения касаят само ремонтите на пътища.

„Според мен нормалната практика е възлагането на строително-монтажните работи да стане с открита процедура, където ще има ясни правила относно гаранцията. Това е един изключително ключов и важен въпрос. Не бива по този начин да бъде възлагано изпълнението на строително-монтажните работи. За мен е леко странно и е прецедент“, каза още тя.

„Прави впечатление, че от времето на водния цикъл едни и същи фирми изпълняват абсолютно всички СМР-та /строително-монтажни работи/, включително това, включително улици, пътища, ремонти, ВиК – едни и същи фирми. Сега за пореден път същите тези фирми ще изпълняват инфраструктурен обект за 12 милиона лева наши, собствени на Общината, пари, а не привлечени“, допълни Иво Пенчев.

„В никакъв случай не сме против да се ремонтира настилката на центъра. Това, което винаги ни е притеснявало, е, че Общината прибягва изключително бързо до кредитен ресурс. В момента разрешените кредити на Община град Добрич – 37 милиона лева към края на миналата година. При положение, че ние имаме 22,8 милиона от собствени приходи всяка година. Слава богу, че оттогава вече влизаме в един деветмесечен период, в който Общината не може да взима други дългосрочни кредити, иначе можеше и още да имаме“, отбеляза той.

„Искаха ни осем милиона за пазара. Тогава включително неговата партия – на г-н Йорданов, гласува против, не само ние. Нямаше човек в зала, който да подкрепи осем милиона лева за пазара, защото трябваше първо да са 2 милиона, после 4, после осем милиона, при положение че имаше предложение за публично-частно партньорство по отношение на пазара – искаше един инвеститор да го направи, след което да му бъде предоставен на концесия“, каза Пенчев.

Той допълни, че ГЕРБ винаги са били „изключително внимателни с разходването на публичните средства“. „Преди да пристъпим към най-лесното – взимане на кредит, винаги сме искали да помислим дали не е възможно да намерим друг начин“, допълни общинският съветник.  

c