Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Генерал Тошево отбелязва днес 64 години от обявяването си за град

Генерал Тошево отбелязва днес 64 години от обявяването си за град. Това става с Указ №38 от 30 януари 1960 година, а четири години по-рано към село Генерал Тошево е присъединено съседното село Маловец. На 8 януари 1963 година към града е присъединено и село Пастир, което и до днес е квартал.
Кметът Валентин Димитров отправи поздрав към жителите на населеното място, който е публикуван на официалния сайт на община Генерал Тошево.  
„Стремежът към прогрес е движещата сила на света. Ние, хората, никога не спираме да мечтаем за по-добър живот. Всеки ден се стремим да се подобряваме, да се развиваме. Така е сега, така е било и в миналото“, се казва в поздравлението на кмета.
Той посочва още, че преди 64 години стремежът е довел до обявяването на Генерал Тошево за град, а днес отбелязват неговия напредък.
„Във времена, в които урбанизацията е в своя разцвет, ние – жителите на Генерал Тошево, можем да се наречем късметлии заради привилегията да живеем в малък град“, казва още кметът. 
Празникът ще бъде отбелязан с тържествен концерт на 31 януари в залата на читалище „Светлина – 1941“. В него ще участват: представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, фолклорен танцов клуб (ФТК) „Веселчани“ – Добрич с ръководител Таня Дянкова, ФТК „Седем/осми“ – Добрич с ръководител Галина Костова, представителен танцов ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас“ – село Житница с ръководител Петър Петров, танцов състав „Българка“ – Генерал Тошево с ръководител Галина Костова, гайдарски състав при средно училище „Св. Климент Охридски“- Добрич с ръководител Димитър Димитров и оркестър „Приятели Фолк“. 

c