Вторник, 10 септември 2024

10.09.2024

Последвайте ни

Фуражен завод в Добрич изнася само за Китай, планира разширение (ВИДЕО)

По думите на Лиу Чунюнг земеделските производители от региона на Добрич не продават. Затова суровина се кара от по-далечни райони

На 10 милиона евро възлиза китайската инвестиция във фуражния завод на "България Тианшинонг Фийд Ко." ООД. Дружеството притежава първия сертификат за инвестиция клас В, присъден от Община Добрич през септември 2015 година. Първата копка на завода  бе направена в началото на следващата година. Днес той произвежда 500 тона концентриран фураж на ден, като износът е изцяло за Китай. 

Заводът изкупува българска пшеница, смесва я с други елементи и произвежда фураж от гранули, който изнася с контейнери. В момента произвежда 500 тона на ден и 700 тона изнасяме, каза Лиу Чунюнг – управител, България Тианшинонг Фийд Ко. ООД.

Цялата продукция се експортира за Китай.

„В отношенията с България земеделският сектор е един от акцентите в двустранните отношения. Спрямо другите страни от Централна и Източна Европа България има немалко двустранни протоколи, които са подписани между двете правителства, по които се работи. Делът на тези продукти заема неголяма, но значителна част в целия обем на износа на България за Китай“, посочи Лиу Чунюнг.

По думите му земеделските производители от региона на Добрич не продават. Затова суровина се кара от по-далечни райони, като Русе, Плевен и Силистра.

Фирмата е подала документи към Българската агенция по безопасност на храните и планира да стартира процедура за протокол между България и Китай за фуражи, които съдържат и животински произход.

„Когато това стане факт, със сигурност ще имаме нужда от нови сгради и, може би, и помещения за персонала. Когато това се случи, се очаква инвестицията да се увеличи, каза Лиу Чунюнг.

В завода очакват млади и амбициозни хора, които желаят да се учат и да се развиват. Китайски специалисти са на място, за да предават знания и опит.

c