Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Френският правосъден министър призова за повече правомощия в борбата с организираната престъпност

Хората, признати за виновни за участие в организирани престъпни групи във Франция, ще могат да получат до 20 години затвор съгласно новите наказателни закони, приети от правителството, съобщи френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в публикувано днес интервю за вестник „Трибюн Диманш“, предаде ДПА.
Предвидено е и създаването на нова национална прокуратура, която да координира по-добре борбата с организираната престъпност, каза Дюпон-Морети.
Той посочи, че Франция трябва да въведе защита и привилегии за престъпниците, които свидетелстват срещу бившите си съмишленици и предоставят ключови доказателства, за да помогнат за разбиването на престъпните мрежи.
Дюпон-Морети каза още, че френският закон трябва да бъде написан по модела на „пентито“ в Италия, който е широко използван в усилията за борбата с мафията в страната.
Министърът смята, че настоящите френски разпоредби за бивши участници в престъпни групи, които се съгласяват да сътрудничат на властите, са неефективни и твърде ограничени.
Според него на специалните съдилища, в които работят изцяло професионални магистрати, а не съдебни заседатели, следва да се предостави разширена юрисдикция по дела, свързани с организираната престъпност.
Съобщението, което направи Дюпон-Морети, до голяма степен отговаря на препоръките на френските антимафиотски организации.
Основната цел на правосъдния министър е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици. През последните седмици френската полиция е арестувала над хиляда заподозрени в наркосредите при мащабни полицейски операции.
Организираната престъпност във Франция е източник на безпокойство за настоящото правителство. Мафията е активна, например, на френския средиземноморския остров Корсика.
Според вътрешен доклад на антимафиотското звено на полицията и жандармерията, цитиран от френските медии, на острова действат 25 престъпни групировки.

c