Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Френският парламент подкрепи резолюция, осъждаща репресиите срещу алжирците през 1961 г.

Националното събрание на Франция одобри предложение за резолюция, "осъждаща кървавите и убийствени репресии срещу алжирци, извършени под ръководството на полицейския префект Морис Папон на 17 октомври 1961 г." в Париж, предаде Франс прес.
При репресиите според историци са загинали между тридесет и над 200 мирни демонстранти.
Шестдесет и седем депутати гласуваха "За", а 11 депутати на крайнодесния Национален сбор се обявиха "против" на заседание, в което взеха участие малко депутати, отбелязва АФП. Текстът е внесен от депутатката от "Зелените" Сабрин Себайи и депутатката от управляващото мнозинство Жули Делпеш.
Себайи приветства предварително "гласуването за историята", което представлява "първата стъпка" в "работата за признаване на това колониално престъпление, за признаване на това държавно престъпление". Терминът "държавно престъпление" обаче не фигурира в предложението за резолюция, което е резултат от упорита редакционна работа с президентската партия и Елисейския дворец за постигане на консенсусен текст.
В речта си Доминик Фор, френската министърка на местните и регионалните власти, заяви, че демонстрацията е била "жестоко потушена от службите, действащи под ръководството на тогавашния полицейски префект Морис Папон". Според нея "освен че много хора са били ранени, няколко десетки са били убити, а телата им - хвърлени в Сена".
"Днес, от тази трибуна, нека помислим за тези жертви и техните семейства, които бяха тежко засегнати от спиралата на насилието", каза тя пред представителите на групи, които от няколко години водят кампания за това признание.
Фор припомни вече извършената възпоменателна работа за признаване на клането. През 2012 г. президентът Франсоа Оланд отдаде "почит на жертвите" на "кървавата разправа" с мъжете и жените, демонстриращи за "правото на независимост". Наследникът му Еманюел Макрон заяви на 17 октомври 2021 г., че "престъпленията, извършени на 17 октомври 1961 г. под ръководството на Морис Папон, са непростими за Републиката".
В текста също така се изразява "желание" за включването на ден за възпоменание на това клане сред отбелязваните в цялата държава събития. Фор обаче изрази резерви относно установяването на възпоменателен ден, като посочи, че вече съществуват три дати за "отбелязване на случилото се по време на Алжирската война".
"Предстои да се направи много, за да се напише тази история, но според мен това е единственият начин да се изгради искрено и трайно помирение. Смятам, че е важно да оставим историята да си свърши работата, преди да обмисляме нов възпоменателен ден, специално за жертвите от 17 октомври 1961 г.", подчерта тя.

c