Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Франция изрази безпокойство заради засилването на боевете в Газа

Франция е "сериозно разтревожена от съобщението на израелските власти за засилване и продължаване на боевете в Газа", се казва в изявление на френското външно министерство, цитирано от Франс прес.
Париж "решително повтаря призива си за незабавно примирие, което да доведе до прекратяване на огъня", допълва Ке д'Орсе, като осъжда "системните бомбардировки, причинили отново много цивилни жертви през последните дни", и призовава Израел да "предприеме конкретни мерки за защита на живота на цивилното население в Газа".
Приветствайки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета в петък, Франция също така призова Израел да "улесни доставката на помощи в цялата ивица Газа и да предприеме спешни мерки за гарантиране на пълен, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп".
Резолюцията на Съвета за сигурност призовава за "широкомащабни" доставки на хуманитарна помощ за Газа, но не и за прекратяване на огъня, което Съединените щати, основният поддръжник на Израел, не желаят.
Войната е принудила 1,9 милиона души да напуснат домовете си в ивицата Газа, което според ООН е 85 процента от населението. На територията има опасност от глад, а повечето болници са извън строя.

c