Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Фотографска изложба в Бургас отбелязва 135-годишнината от създаването на Софийския университет и Университетската библиотека

Фотографска изложба по повод 135 години от създаването на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Университетската библиотека е подредена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, съобщиха от културната институция в морския град. Организатор на експозицията е бургаският филиал на висшето учебно заведение съвместно с Община Бургас. Тя включва 20 табла с кадри на двама фотографи - Божидар Карастоянов и доц. Владислав Господинов. Те обхващат два периода - около 30-те години на миналия век и в наши дни.
Черно-белите снимки, дело на Божидар Карастоянов (1903-1956), документират различни събития в страната и чужбина и отразяват ангажиментите на царското семейство, както и изграждането и откриването на сградите на Ректората и на Университетската библиотека през 1934 г. Кадрите са част оригиналните негативи на Карастоянов, дарени на Университетската библиотека през 2003 г. от неговата дъщеря Рени Карастоянова. Техните дигитализирани копия могат да бъдат разгледани в цялост в колекцията "Фотографии" на библиотеката на висшето учебно заведение.  
Цветните фотографии са дело на доц. Владислав Господинов, преподавател във Факултета по педагогика на Софийския университет, който през последните години се утвърждава като фотограф на университета. На преден план в неговите кадри от Университетската библиотека са изведени различни, на пръв поглед незабележими, но въздействащи детайли от интериора и екстериора на сградата. Той улавя и мигове от ежедневието на студентите в читалните на библиотеката в наши дни.Експозицията може да бъде разгледана в залата на четвъртия етаж в Центъра за съвременно изкуство и библиотека до края на януари. 

c