Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Фотографията стана достъпна за всички, но малцина правят качествени художествени снимки, смята преподавателят Ангел Ненов

Фотографията стана много достъпна и всички вече лесно правят снимки, но когато започнем да мерим художествените им качества, можем да отсеем качеството. Малцина са тези, които правят снимки, на които да се възхищаваме, които да си купим и поставим в дома си. Това каза в интервю за БТА дългогодишният ръководител в Кино-фотоклуб „Варна“ Ангел Ненов. Според него за фотографията няма значение техническото средство. В момента има много майстори, които прибягват до телефоните, защото голяма част от конкурсите с награден фонд допускат да се състезаваш с такива кадри. Освен това телефоните вече са доста модерни и като качество конкурират дори професионални фотоапарати, смята специалистът. 
Той обаче подчертава, че за да може човек да прави художествена фотография, трябва да има желание и сериозно обучение. В клуба, където членуват активно около сто души в момента, много автори проявяват интерес към аналоговото снимане, но то се оказва трудно постижимо заради необходимата подготовка и нуждата от фотолаборатория и тъмна стаичка, уточни преподавателят. Пречка се оказва и високата цена на лентите, материалите и услугите. По думите му във Варна има все още има ателиета и специалисти, които се занимават с аналогова фотография и могат да обслужват интересите на малобройните й любители. „Аз винаги подчертавам, че ако някой иска да навлезе сериозно в художествената фотография, трябва може да работи на филм“, каза Ненов. Причината е, че колекционерите ценят черно-бялата сребърна фотография заради нейната доказана издръжливост до над 150 години. Допълнително цената се вдига и от ръчната работа. 
Цифровата фотография изисква еднократна инвестиция за фотоапарат и компютър, но при нея не се печата на същата хартия, багрилата издържат до 25 години, след което се променят или разлагат, каза специалистът и допълни, че проблем представлява и съхраняването на файловете с фотоси, защото засега няма измислено устройство, което гарантира това. Ангел Ненов смята, че цифровата фотография отдавна е догонила аналоговата, защото мекотата на изображението може да се имитира с филтри на обработващите компютърни програми.
Според него един от трудните жанрове във фотографията е пейзажът, който изисква авторът да отиде до избраното място десетки, дори стотици пъти, за да го завари в подходящо време и сезон, със светлината, с която иска да го снима. Именно в обучението по пейзажна фотография трябва да се обърне специално внимание на изучаването на компютърната обработка, каза той. 
Снимките сред природата се правят рано сутрин при изгрев или късно следобед при залез. Добре е да има и облаци, за да се обагрят в красиви цветове. Много подходящ е така нареченият „златен час“ - малко преди залез, когато е добре да се снима и срещу слънцето, но използвайки една тънкост, разкри преподавателят. Съветът му е пейзажистът да използва статив и да направи три отделни кадъра, които после се смесват в една снимка, за да има видимост и на земята, и в небето. 
Кино-фотоклуб „Варна“ се представя с изложба пейзажи от страната, наречена „Красива България“. Както БТА писа, тя е подредена в Арт салона на Радио Варна и след закриването й, творбите ще бъдат дарени на онкологичната болница в града.
 

c