Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

ФНА: Киберсигурността на Филипините вече е значително по-добра, заяви министерството на информационните и комуникационните технологии

Киберсигурността на Филипините вече е "значително по-добра", заяви министерството на информационните и комуникационните технологии, като се аргументира с подобрените механизми за откриване на заплахи и реакция, съобщи Филипинската новинарска агенция (ФНА).
Заместник-министърът на информационните и комуникационните технологии Джефри Ян Дай каза, че страната вече прилага нови техники и процедури срещу хакерите и обменя ключова информация с регионални и международни съюзници.
"Това, което бих казал, е, че сега положението е значително по-добро. Механизмите ни за откриване са налице. Защитните ни системи са налице и ще забележите, че вече обменяме информация и с нашите съюзници", каза Дай. "Това означава, че комуникацията със съюзниците ни не е само еднопосочна. Ние също така споделяме с тях как сме открили определени тактики, техники и процедури, използвани от хакери от цял свят", продължи той.
Дай заяви още, че страната все още има много какво да подобрява, особено по отношение на възможностите си за откриване. "Дали сме на нивото на нашите регионални колеги? За да ви дам пример, в Сингапур живеят около шест милиона души, но те откриват приблизително 18 000 кибератаки годишно. Ние откриваме само около 3000 годишно. Във Филипините обаче живеят 118 милиона души", каза той.
Дай подкрепи приемането на закон за киберсигурността, който да засили защитата на страната в дигиталната сфера. Досега са предотвратени около 2900 опита за хакерски атаки срещу платформи на различни държавни агенции, включително на регионални власти.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ФНА)

c