Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

ФНА: Двама филипински законодатели се присъединиха към колективното изявление на свои колеги от други страни, осъждащо действия на Китай

Двама филипински законодатели се присъединиха към колективното изявление на свои колеги от Европейския съюз и на представители на 23 държави, осъждащо агресивните действия на Китай в изключителната икономическа зона на Филипините, предаде Филипинската новинарска агенция (ФНА).
"Благодарни сме им и оценяваме тяхната подкрепа за нашата страна, която е в периферията на натрапчивите и агресивни действия на Китай в изключителната икономическа зона на Филипините, дълга близо 322 км", се казва в изявление на двамата депутати от Минданао.
Осъждането от тяхна страна се съдържа в изявление относно "агресията и провокацията на китайската брегова охрана", публикувано от Междупарламентарния алианс за Китай - група парламентаристи, създадена през 2020 г. по повод годишнината от протестите и клането на площад "Тянанмън" от 1989 година.
Алиансът има за цел да "помогне за противодействие на заплахата от нарастващото влияние на Китай за световната търговия, сигурността и правата на човека". Колективното изявление бе подписано от 33 депутати от ЕС и от представители на 23 държави, сред които Филипините, Великобритания, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Германия, Швейцария, Италия, Нидерландия, Франция, Норвегия и Швеция.
"Ние (Междупарламентарният алианс за Китай) сме единни в осъждането на агресивното и провокативно поведение на китайската брегова охрана около островите Спратли", заявиха депутатите в изявлението.
В него също така се казва, че Китай се опитва да наложи правила за забрана за навлизане около плитчината Втори Томас, която се намира в изключителната икономическа зона на Филипините.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и филипинската новинарска агенция ФНА, като информацията на ФНА е преведена дословно)

c