Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Фирма "Елмарк Инвест" от Добрич излиза на фондовата борса

Компанията е листната на BEAM пазара на БФБ, но все още не е пуснала нито една акция, съобщи основателят ѝ и изпълнителен директор

В България не е трудно да правиш бизнес и дори е много лесно, ако работиш коректно и честно. Но е много важно да не си зависим от държавни поръчки. "Елмарк Инвест" е първата компания към настоящия момент в България, която излиза на фондовата борса без за момента да търси финансиране. Причина да станем публична компания е, за да изградим по-голямо доверие в потенциалните ни нови клиенти, защото стратегията ни е за развитие в Западна Европа. Това каза Желез Георгиев, изп. директор и основател на "Елмарк Инвест", в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че от 22 февруари компанията е листната на BEAM пазара на БФБ, тя все още не е пуснала на пазара нито една акция. През април се планира емисия от 2,5 млн. нови акции, заради новия проект на компанията "Хоумфинишинг", за който ще се цели максимумът за BEAM пазара от 8 хил. млн. евро. "Ако не се запише минимум от 4 млн. евро, нямаме нужда в настоящия момент от инвеститори".

В дългогодишната си бизнес практика "съм видял как се работи в други държави около България", сподели гостът. "Мога да кажа, че в България не е трудно да правиш бизнес и дори е много лесно. Никога не съм имал проблем с българската администрация, а съм имал проблем, например с румънската. По-затегнати са нещата в съседните държави. В България, ако работиш коректно и честно, нямаш никакви пречки. Но е много важно да не си зависим от държавни поръчки. Нашият бизнес не е зависим от такива поръчки. Това е може би същината на нещата". 

"От 20 години ние сме производители на нисковолтова апаратура, това са автоматични прекъсвачи, контактори, дефектнотокови защити - уреди, които защитават човека и неговия живот. От 6 години навлязохме и в бизнеса с осветление, като произвеждаме идустриално осветление. Фабриката ни е в град Добрич, където са и логистичните ни  съоръжения". 

Важният пазар за компанията "като цяло е навън, но българският е определящ и все още продаваме най-много в България", каза Георгиев. Относно стратегия за развитие на външните пазари той заяви: "От 15 години създаваме собствени дъщерни компании в региона. В момента имаме собствени дъщерни компании във всяка държава на Балканския полуостров. Имаме логистични центрове, презентационни шоуруми, назначени служители, които извършват дистрибуция на продукцията на "Елмарк" на съответния пазар, като основният ни бизнес е с B2B модел. Продаваме на търговски компании, които препродават нашите стоки към крайни клиенти - фирми и физически лица". 

"Оборотът на консолидирана база е около 46 млн. лв. за миналата година, като в компанията работят 249 души, от които електроинженери са 34. Към настящия момент имаме частичен проблем с наемането на кадри. Миналата година се промени средата. Проблемът не е в Добрич, където е фабриката, а в изнесените точки за продажба - в София, в големите градове. Там е проблем да намериш нормални хора. Лошото е, че дори не кандидатстват". 

На въпроса защо и как са решили да се финансират през Българската фондова борса събеседникът каза, че "Елмарк Инвест" е "първата компания към настоящия момент в България, която излиза на фондовата борса без за момента да търси финансиране, което е малко учудващо за всички". 

"Причина да станем публична компания, която за нас е основна и по-важна, е, за да изградим по-голямо доверие в потенциалните ни нови клиенти, защото нашата стратегия за развитие е към Западна Европа. Работим от три години по тази стратегия и тази година сме напълно готови. Започнахме експанзия със създаването на първата ни компания в Италия, която вече е факт. Обучаваме търговски екипи от италианци, които да предлагат нашите продукти. Смятаме, че бихме продавали по-добре, ако стартът в началото е, че "Елмарк" е борсова компания. Това говори много на клиентите на Запад". 

"Ние скъсяваме, само с този факт, една дистанция, която иначе същетвува," подчерта Желез Георгиев. "Ние продаваме технически изделия. При тях не е важна само цената, на първо място е качеството и кой продава това техническо изделие. Имиджът и доверието са ключови за дългосрочното присъствие на компанията на дадения пазар". 

Изборът именно на BEAM пазара на БФБ гостът обясни, като каза, че причините за решението са две. "Първата е, че е по-бързо и лесно, защото на нас не са ни нужни пари към днешния момент. Втората причина е, че ние имаме второ бизнес направление, по което работим от една година и ще стартираме в началото на 2024 г. Вторият ни бизнес проект е "Хоумфинишинг". Концепцията е в един продукт да дадем нещо по-различно на пазара, което в момента не съществува. А то е в един продукт да дадем на крайния потребител - инвеститора, който има нужда от ремонт, сам да проектира своето пространство, да използва нашите библиотеки в интернет магазина, да види колко би му струвала инвестицията. След това да поръча стоките, да му ги доставим, но и да може в самата ни платформа да избере фирма, която да направи монтажа на тези продукти. Глобалната ни цел е клиентът, без да излиза от вкъщи, да получи крайния продукт, който цели". 

От 22 фувруари, когато компанията е листната на борсата, все още няма реално пусната на пазара нито една акция и за това засега не може да се говори за цена на акция, обясни Георгиев. "Ние предлагаме нашият бизнес план и се срещаме с инвеститори, за да го защитим. Надяваме се следващия месец - април, да пуснем емисия от 2,5 млн. нови акции, заради новия проект "Хоумфинишинг".

"Защитаваме този проект пред потенциални инвеститори, за да получим финансиране, но не на всяка цена. BEAM пазарът удовлетворява нашите желания за лимит на сума за инвестиция до 8 млн. евро. Така че ние ще гоним максимумът на BEAM пазара, но ще заложим и минимум от 4 млн. евро. Ако не се запишат, нямаме нужда към настоящия момент от инвеститори". 

Източник: investor.bg 

c