Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Филипинските войски убиха 10 комунистически бунтовници, съобщи армията на страната

Филипински военни убиха най-малко 10 предполагаеми комунистически бунтовници при сблъсъци в отдалечен район в северната част на страната, предаде Асошиейтед прес. Това е последният удар по продължаващия от десетилетия бунт, който отслабна значително и в него са останали само около хиляда партизани, съобщиха днес военни и служители по сигурността.
Армейските части настигнали около 20 бунтовници от Нова народна армия, които се изтегляли от по-ранен сблъсък с правителствените сили в сряда. При избухналата престрелка близо до град Пантабанган в провинция Нуева Есиха бяха убити 10 бунтовници, включително трима командири, съобщиха от армията.
В района на сраженията, намиращ се в близост до ключов язовир, са намерени 13 винтовки и пистолет, а войските преследват още около 10 партизани, които са се изтеглили от отдалечения район, каза регионалният говорител на армията майор Джимсън Масангкай.
Бригаден генерал Норуин Джоузеф Пасамонте, командир на пехотна бригада в армията, похвали войниците, но изрази тъга от смъртта на бунтовниците. „Правителството не пропусна да ги призове да се предадат и да се върнат към нормалния живот“, каза в изявление Пасамонте, като добави, че смъртните случаи трябва да помогнат да се убедят останалите партизани да се откажат.
Нуева Есиха, район за отглеждане на ориз в северната част на страната, преди десетилетия беше огнище на комунистическо въстание, но в района са останали по-малко от 50 маоистки партизани, каза Масангкай.
През ноември миналата година правителството и комунистическите бунтовници се споразумяха да възобновят преговорите, целящи да сложат край на въоръжения бунт, който е един от най-дългите в Азия. Те се срещнаха в норвежката столица Осло, за да отстранят основните пречки пред прекъснатите мирни преговори, съобщиха посредниците от Норвегия.
Действителните мирни преговори обаче не са подновени при управлението на президента Фердинанд Маркос-младши.
Официални предстгавители от Филипините твърдят, че след години на неуспехи в бунта, капитулации и фракционизъм сега са останали около 1000 комунистически бойци. Мирните преговори, водени с посредничеството на Норвегия, се провалиха при предишния президент Родриго Дутерте, след като и двете страни обвиниха другата, че продължава да извършва смъртоносни нападения въпреки преговорите.

c