Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Фамилия “Охридски” бе домакин на Празник на професионалното училищно танцово изкуство

Залата на театъра едва събра стотиците почитатели на танцовото фолклорно изкуство

СУ “Св. Климент Охридски” посрещна гости от пет учебни заведения, в които се изучава професия “Танцьор”, а концерта нарече „Да бъдем заедно…“. 

Залата на театъра едва събра стотиците почитатели на танцовото фолклорно изкуство. Сред гостите бяха кметът Йордан Йорданов и заместник-областният управител Атанас Дучев.В залата бяха и директорите на училищата, чиито ученици се изявиха на сцената, настоящи и бивши възпитаници на СУ “Св. Климент Охридски”, учители, родители, жители и гости на град Добрич.

Това е едно от най-големите и значими фолклорни събития в областта за тази година, безпрецедентно по мащаба си и като публика и като участници.

Концертът е един от трите регионални концерта на ученици от професия „Танцьор“ към Министерство на образованието и науката. Решението за провеждането на тази инициатива е взето през юни 2022 година на една от работните срещи в град София на Асоциация на училищата с професионално и разширено изучаване на хореография в Република България, чийто председател е дългогодишния директор на музикалното училище в Добрич Юлияна Герасимова.

Домакинствата споделят три учебни заведения - 140. СУ „Иван Богоров“, гр. София, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, гр. Варна и Средно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич. Режисьор на концертите е доцент Георги Гаров.

"За нас е чест да се наредим редом до София и Варна. Добрич по нищо не отстъпва относно културните кадри, които създава. Една голяма част от талантите на страната произлизат именно от Добрич и от тази сцена, от училище Охридски", каза пред Про Нюз Добрич Гергана Димитрова, преподавател по хореография в СУ “Св. Климент Охридски” град Добрич.

Всички училища, които участват в концертите, целият творчески екип стана повече от колегиален, приятелски и като в една много приятна атмосфера, бидейки заедно и защитавайки заедно професия “Танцьор”, така че да може кадрите, които излизат от нашите училища, да са готови за висшите учебни заведения, за професионалните ансамбли и да имат подготовка за реалния живот”, сподели Марио Гергинов, зам.- директор на 140 СУ "Иван Богоров", София, с ресор учебно-творческата дейност, хореограф.

Последният заключителен концерт ще се проведе на 21 април в град Варна.

c