Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич за избрани са регионални представители в Национален ученически парламент

Елизабет Митева и Виктор Желязков от СУ “Св. Климент Охридски” в Добрич бяха избрани за регионални представители в Националния ученически парламент /НУП/ от Североизточен регион.

Националният ученически парламент е независима организация, представляваща учащите в гимназиален етап пред институции на национално и международно ниво.

Младежите от Добрич бяха избрани на провели се изброи в периода 5-7 май в над 110 училища в България. Те влизат в Управителния съвет на Националния ученически парламент в екип от 22-ма представители на регионите, а основната им цел е да защитават техните интереси и решения.

Всеки регион се представлява в Управителния съвет (УС) на Национален ученически парламент от две избираеми лица, които са представители на училище в дадения регион и са в гимназиален етап на своето образование (8. до 12. клас). Мандатността на всяко място в УС е една календарна година и то се запълва чрез избори, проведени единствено сред представителите в региона.

Средната избирателна активност на ученическите избори за 2024 на НУП е достигнала 64%, като на места в регионите е достигнала 90%.

c