Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс е в Полша, за да обсъди върховенството на закона

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс е днес на посещение във Варшава, за да обсъди съдебни реформи, които могат да позволят на Полша да отблокира милиарди от еврофондовете, които засега са спрени поради съмнения за неспазване от нейна страна на принципа на върховенство на закона, предаде агенция Ройтерс.
Предишното националистическо правителство на „Право и справедливост“ (ПиС) извърши голяма реформа на съдебната система, която според ЕС и международни наблюдатели е довела до политическа зависимост на съдилищата и съдиите и е нарушила демократичния баланс на властите.
Новият проевропейски министър-председател Доналд Туск пое ангажимент да възстанови върховенството на закона и да отблокира еврофондовете, но среща съпротивата на предишната управляваща партия в лицето на президента Анджей Дуда и някои съдии на високи нива в съдебната йерархия.
Висш представител на новия полски кабинет каза пред Ройтерс, че правителството се надява някои въпроси да бъдат решени без гласуването на нови закони, на които президентът Дуда би могъл да наложи вето.
„Напълно спокойни сме, че всичко върви в правилната посока“, каза той. „На политическо ниво сме постигнали договореност с Комисията, че някои въпроси могат да се решат без законодателни промени“. 
Днес депутати от „Право и справедливост“ обявиха, че са поискали вот на недоверие срещу министъра на правосъдието Адам Боднар, който е главната фигура по отношение на съдебната реформа.
След предишната си среща с Рейндерс през миналия месец Туск обяви, че ЕС ще преведе на Полша първите 5 млрд. евро помощ, които са част от общия пакет на ЕС в размер на 60 млрд. евро за възстановяване на страните от съюза след пандемията от Ковид-19. 
Този пакет не е обвързан с изискванията за върховенството на закона, но още през декември Рейндерс поясни, че Полша ще има нужда от „още време“, през което да работи върху независимостта на съдебната си система, преди да получи повече средства от ЕС, допълва Ройтерс.

c