Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Естония обяви, че няма да удължи разрешителното за пребиваване на предстоятеля на свързаната с Москва Естонска православна църква

Естония обяви днес, че няма да удължи срока на действие на разрешителното за пребиваване на предстоятеля на Естонската православна църква, която е подчинена на Московската патриаршия, предаде Франс прес.
АФП уточнява, че предстоятелят на Естонската православна църква е руски гражданин.
"Естонската държава няма да удължи разрешителното за пребиваване на предстоятеля на Естонската православна църква на Московската патриаршия, чието име по документи е Валерий Решетников, тъй като действията му са риск за сигурността на Естония", се казва в изявление на естонската полицейска и гранична служба.
По данни на службата срокът на действие на разрешителното на 66-годишния Решетников изтича на 6 февруари.
"Държавата реши да откаже да удължи разрешителното за пребиваване, тъй като Решетников, със своите обществени прояви и с изявленията си, подкрепя агресора и не промени поведението си, въпреки че беше предупреден", заяви ръководният кадър от граничната служба Индрек Ару.
Ару уточни, че става дума за мярка, насочена срещу конкретен човек, а не срещу цялата православна общност, която е духовно подчинена на Московската патриаршия.
Представители на естонското вътрешно министерство на няколко пъти са разговаряли с Решетников, като са му обяснили, че трябва да спре да прави изявления, с които оправдава водената от Русия война в Украйна, каза още полицията.
Православните християни са около 16% от населението на Естония. Около 150 хиляди от тях спадат към Естонската православна църква на Московската патриаршия, а около 270 хиляди - към Естонската апостолска православна църква.

c