Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Естония и Литва достигат целите за най-малко 2% разходи за отбрана и публичен дълг под 60% от БВП

Великобритания и девет източноевропейски страни членки на НАТО изразходват най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, като по този начин достигат целта, договорена от Алианса, съобщава германският Институт за икономически изследвания, цитиран от ДПА.
Страните, които са достигат договорената цел са Румъния, Полша, Словакия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, Гърция и Великобритания. Институтът специално отбелязва, че Естония и Литва са изпълнили критерия за военни разходи, като в същото време имат доста стабилни публични финанси.
От друга страна Италия и Испания не достигна както целта от 2%, така и правилата за дълга, определени в Договора от Маастрихт. Италия харчи три пъти повече за плащания по лихвите, отколкото за отбрана, а Испания два пъти повече, сочи проучването относно европейската обрана и финанси, публикувано тази седмица.
Германия, най-голямата европейска икономика, се намира по средата, като разходите ѝ за отбрана са 1,6%, а съотношението дълг-БВП е 65%.
Договорът от Маастрихт цели да осигури стабилността на еврозоната. В него е посочено, че публичният дълг не трябва да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт.
Проучването отбелязва, че САЩ предоставя 70% от общите разходи за отбрана на Алианса.

c