Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

ЕС: Оставаме отворени за всякакви усилия за постигане на мир в Украйна, но Путин не търси мира

Оставаме отворени за всякакви усилия, насочени към постигането на мир в Украйна, но руският президент Владимир Путин не търси мир. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.
Решенията и действията на Путин ясно показват, че има намерение да продължи войната срещу Украйна. Досега няма убедително усилие от руска страна, насочено към търсене на мира, добави говорителят. Не вярваме на никакви изявления на руската страна за "мирни инициативи". Досега нищо, което са казали, не е било последвано от убедителни действия. Правят се неискрени изявления, които руската страна няма намерение продължи с действия, допълни той.
По неговите думи в навечерието на президентските избори в Русия ударите срещу Украйна ще зачестят. Путин ще продължи войната поне до изборите в Русия, допълни говорителят. Той отбеляза, че последиците от войната са огромни не само за украинците, а и за руското общество.
ЕС трябва да продължи подкрепата си за Украйна и за мирния план на Киев. Като всеки конфликт, и този ще бъде решен накрая на масата на преговорите - с капитулация или с друго споразумение. За ЕС победата трябва да бъде за Украйна, защото страната прилага правото си на самоотбрана. Бихме предпочели мира, но Украйна е жертвата и тя определя условията за това, обобщи говорителят.

c