Четвъртък, 01 август 2024

01.08.2024

Последвайте ни

Екскурзоводи без лиценз разкриха в Балчик проверяващи

Продължават съвместните проверки на Министерство на туризма с Комисия за защита на потребителите и Икономическа полиция за законово упражняване на професията „Екскурзовод“.

В рамките на съвместената акция бяха проверени 4 лица, предоставящи екскурзоводски услуги, които водеха групи на ключови туристически обекти по Черноморието – Ботаническата градина и „Двореца“ в Балчик. При проверките от страна на Комисията за защита на потребителите бяха съставени 1 констативен протокол и 2 акта за установяване на административни нарушения за липса на вписване като правоспособен екскурзовод в Националния туристически регистър и липса на идентификационна карта.

За упражняване на професията „Екскурзовод“ е необходимо лицата да притежават правоспособност за професията, придобита след успешно издържан изпит в Министерството на туризма, да бъдат вписани в Националния туристически регистър и да имат издадена идентификационна карта.

Проверките на контролните органи ще продължат през целия туристически сезон. Целта е гарантиране на законовото извършване на дейността от екскурзоводите и предоставяне на качествени професионални екскурзоводски услуги, оптимална защита за интересите на потребителите на туристически услуги и добър имидж на екскурзоводската професия.

Припомняме, че именно представителите на сдруженията на екскурзоводите в България сами поискаха на срещи с министър Евтим Милошев в началото на летния туристически сезон ясна регулация на професията и по-строг контрол – като превенция срещу нелоялните търговски практики и защита на българския туристически продукт.

c