Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Екатерина Вутова от Българския червен кръст представи проекта „Партньорства за преодоляване на бедствия за безопасен регион“

Информиране и подготовка на обществеността в областта на превенцията на риска от бедствия в Румъния и България е една от основните цели на проекта „Партньорства за преодоляване на бедствия за безопасен регион“. Това посочи Екатерина Вутова от Българския червен кръст (БЧК) в Русе. Тя участва в първата трансгранична конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Букурещ и Русе. През последните години имаше много природни бедствия по целия свят, отбеляза Вутова.
Увеличаване на капацитета в случай на горски пожари или наводнения в трансграничния район Гюргево – Русе и подобряване на сътрудничеството и комуникацията между правителствените и неправителствените организации в Румъния и България в областта на извънредните ситуации също са част от целите на проекта, посочи още Вутова.
Проектът цели и разработване на съвместна стратегия и планове за намеса на ниво Комисия за извънредни ситуации между областите Русе и Гюргево, както и създаване на партньорства между държавните институции и неправителствените организации за подобряване на управлението при бедствия.
Партньори на проекта са окръг Гюргево, БЧК, Червен кръст, клон Гюргево и Русенски университет "Ангел Кънчев" .
По време на проекта БЧК е имал и следните дейности: разработване на семеен план за самопомощ при наводнения, оказване на първа помощ на жертвите на наводнения и свързаните с тях наранявания, евакуация на хора и домашни любимци по време на наводнения и евакуация с лодки на хора и домашни любимци по време на наводнения.

c