Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Единствената изнесена изложба на минерали в България се намира в НЧ "Йордан Йовков" в Добрич

В Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ – гр. Добрич функционира „Център по минералогия и спелеология“, който представя разнообразието на минерални и скални образци в региона. Той е обособен в залата на 3-ти етаж в сградата на читалището. Първият дарител за експозицията е екипът на музея "Земята и хората", който преди пет години предоставил 87 петрографски образци за изграждането на експозицията. Друга голяма част от експонатите са дарение от Димитър Димитров, който е и организатор на дейността на Центъра.

Организирани са няколко летни експедиции „Млад краевед“ в Североизточна България с участие на деца и родители, в резултат на което експозицията е допълвана. Минералози са оценявали дали откритите експонати си заслужава да влязат в колекцията, така тя е обогатявана през годините. Има и дарени експонати, открити от минералози.

„Изложбата е уникална по своя характер, тя е първият и единствен проект до момента, осъществен между читалище и музеят „Земята и хората“. Повечето експонати са ни предоставени от музея безвъзмездно преди пет години. Съдействаха ни за организацията, аранжировката и организирането на експозицията. За съжаление, въпреки нашите писма до Министерството на образованието  за съдействие залата да се използва от училищата в Добрич, за да се запознаят с тези природни явления, това не се случва“, сподели Божанка Вуцова – председател на читалищното настоятелство на НЧ „Йордан Йовков 1870 г.“ Тя се надява това да се случи, защото читалището в Добрич представя уникална, единствена изнесена извън София такава изложба. Много рядко се правят посещения, а тук учениците могат да видят минерални и скални образци на живо, а не по картинките в учебниците, допълва тя. По-често има посещения на студенти по програма Еразъм. Таксата за посещение е 1 лева, а бихме могли при посещение от училищата да бъде безплатно. Когато идват на посещение чуждестранни студенти не ги таксуваме, защото това е реклама на България, тъй като всички експонати са от България. Има опция да стане абсолютно безплатно за всички, каза Божанка Вуцова.

c