Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Джо Байдън заяви, че САЩ са готови да помогнат на Япония след днешните земетресения

Американският президент Джо Байдън заяви, че страната му е готова да предостави нужната помощ на Япония след серията от земетресения, които днес разтърсиха острова, предаде Ройтерс.
"Като близки съюзници САЩ и Япония споделят дълбока приятелска връзка, която обединява нашите народи. Ние сме в мислите си с японския народ в това трудно време", каза Байдън. 
Най-силното от земетресенията достигна магнитуд 7,6. Полиция съобщи за най-малко двама в централната префектура Ишикава, а правителството потвърди информацията, че шестима души са били затрупани след срутване на жилища в град Вадзима в западната част на полуостров Ното, предаде японската информационна агенция Киодо.
Японската метеорологична служба каза, че се очакват 5-метрови вълни по брега на Ното. Земните трусове доведоха до спиране на електричеството в 34 000 домакинства в Ишикава и други префектури. Имаше съобщения за спукани водопроводи, разрушени пътища, за пожар, избухнал в завод, както и за стоки, изпопадали от рафтовете в магазините, отбелязва ДПА. Сградите в околностите на Токио също се разлюляха. 
В района на Ишикава, където температурите в момента са ниски, бяха войници, които да помогнат за спасителните работи.
Националната метеорологична служба предупреди за нови силни земетресения през седмицата, особено през следващите два или три дни.
Японски телевизии съобщиха за вълни с височина над един метър. Хората бяха призовани да потърсят безопасност на високи места или в сгради. По-късно предупреждението за най-голяма опасност от цунами беше понижено, но жителите на крайбрежните райони бяха инструктирани да не бързат да се връщат по домовете си.
Предупреждения за цунами бяха издадени и на Корейския и в Източна Русия.
Властите в източната корейска провинция Гангвон предупредиха жителите на няколко града и окръга за цунами, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап. 

c