Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Долната камара на френския парламент гласува законопроект, забраняващ "дискриминация на основа на косата"

Долната камара на френския парламент одобри закон, който забранява "дискриминацията на основа на расти, плитки, афро и всякаква друга прическа, цвят или обем на косата", въпреки възраженията на някои депутати, които определиха проекта на нормативен акт като "ненужен внос на американски идеи", предоха Ройтерс и Франс прес.
Авторът на законопроекта Оливие Серва, чернокож депутат от френския карибски остров Гваделупа, заяви, че той ще помогне на жертвите на подобна дискриминация на работното място и извън него да защитят позициите си и да спечелят съдебни дела. Според него дискриминацията на основа на косата причинява "много страдания и ние трябва да вземем това предвид".
Серва цитира проучване от 2023 г., проведено от козметичната компания "Дав", което показва, че две от всеки три чернокожи жени в САЩ сменят прическата си за интервю за работа и че е 2,5 пъти по-вероятно техните прически да бъдат възприети като неподходящи за дадена професионална среда.
Законопроектът, който има за цел да забрани всякаква дискриминация по отношение на "структурата на косата или прическата", ще защити и русите жени от сексистка дискриминация, подчерта Серва. дискриминацията.
Законопроектът беше одобрен от 44 законодатели, против се обявиха само двама, поясняват агенциите. Много депутати изобщо не се включиха в това гласуване на законопроекта на първо четене, както често се случва.  Сега законопроектът отива в Сената.
Не всички във Франция подкрепят предложението, а страната се гордее със своята култура на универсализъм, според която всички хора са равни. Тя не допуска етнически квоти или дори събиране на данни въз основа на етническа принадлежност.
По време на изказване в парламентарната комисия, която обсъждаше проекта преди дебатите в пленарната зала, Фабиен Ди Филипо от консервативната партия "Републиканците" осмя законопроекта, като заяви: "Трябва ли утре да очакваме законопроект за дискриминация срещу плешивите хора, които според мен са недостатъчно представени в рекламите на шампоани?"

c