Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Доказателствата сочат, че транспортният самолет Ил-76 е бил свален от американски ракети "Пейтриът", заяви руският Следствен комитет

Руският Следствен комитет днес заяви, че е събрал доказателства, които сочат, че украинските въоръжени сили са свалили руския военен транспорт Ил-76 миналата седмица с произведени в САЩ ракети земя-въздух "Пейтриът" (Patriot), предаде Ройтерс.
Русия многократно каза, че Украйна е свалила самолета Ил-76 на 24 януари, при което са загинали 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници, които според Москва е трябвало да бъдат разменени за руски военнопленници.
Киев засега не е потвърдил, нито е отрекъл, че е свалил самолета, но се усъмни в някои от подробностите във версията за случилото се на Москва и призова за международно разследване, посочва Ройтерс.
Руският Следствен комитет каза, че украински войници в района на селището Липци в Харковска област са изстреляли две ракети срещу самолета. В изявление на комитета се изброяват серийни номера, открити върху отломки на мястото, където се разби самолета, както и маркировки с надписи "Рейтиън" (Raytheon) и "Пейтриът" (PATRIOT).
"Фрагментите, събрани на място, според техните конструктивни характеристики, геометрични характеристики и видна маркировка, са структурни елементи от противовъздушна управляема ракета "Ем Ай Ем-104А" (MIM-104A) от системата "Пейтриът" на САЩ, разработена от корпорациите "Рейтиън" и "Хюз" (Hughes), и произведена от "Рейтиън", се казва още в изявлението.
Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента Украйна не е коментирала твърдението на руския Следствен комитет.
Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на пресконференция, че западните страни отказват да участват в международно разследване на катастрофата на сваления от украинските сили самолет Ил-76, тъй като се опасяват, че ще бъде разкрито тяхното участие, предаде ТАСС. Той добави, че Западът вече е пряк участник в конфликта в Украйна.
"Вчера президентът [на Русия Владимир Путин] открито, публично заяви, че сме готови за международно разследване на този ужасяващ акт и сме заинтересовани то да бъде проведено", припомни Песков. "Никой от тях няма интерес да провежда разследване и сам да се препъне в него", добави обаче говорителят на Кремъл. "Позицията на колективния Запад, който е пряк непосредствен участник в този въоръжен конфликт - тя също е очевидна", каза още той.

c