Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Добиви, сходни на миналогодишните, очакват зърнопроизводителите в област Добрич

„Не очаквам по-добри добиви от миналата година. Вероятно средно за Добруджа ще бъдат около 500 килограма от декар“, каза за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова във връзка със започналата жътва.

„Говорихме с колеги, които жънат във момента във Враца между 400 и 800 килограма. Ечемиците, които се жънат тук, са със същите добиви – между 500 и 700 кг. За пшеницата нямам кой знае какви очаквания – доста стресова година за нея“, добави тя.

Има свободни складове, където ечемикът и пшеницата да бъдат прибрани, след като една част от земеделците са продали количества от миналогодишната реколта.

„Проблемът ще бъде с жътвата на слънчогледа и царевицата, но предвид ситуацията на пазара, мисля, че всички ще продадат. Просто нямаш избор в един момент – каквато и да е цената, колкото и да ти е загубата“, обясни Жекова.

По думите ѝ слънчогледът, който е сред продаваните култури, в момента се търгува за около 720 лева за тон, или около 280 лева под себестойност. Миналата година цената е стартирала на 1200 лева, но в един момент е паднала до 680.  

„Тази година също е много скъпо производството заради торовете, горивата – да, горивата паднаха, но сега, преди 1-2 месеца, и плавно започват пак да вървят нагоре; заплатите си вървят, семената са с 40 процента по-скъпи. Никой не трябва да има илюзии, че себестойността е слязла, напротив – по-висока е, отколкото беше през стопанската 2021-2022 година.

c