Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Дискусия "Алеко днес" в Добрич разгледа значимостта на образа на Бай Ганьо в българската литература

В пресклуба на Българската телеграфна агенция в град Добрич се проведе дискусия на тема "Алеко днес", която е част от кампанията, посветена на 160-годишнината от рождението на видния български писател и общественик Алеко Константинов.

Модератор на събитието бе доцент Йордан Евтимов - литературен изследовател, критик и преподавател по теория на литературата в Нов български университет. Сред участниците в дискусията бяха: Атанаска Георгиева – преподавател по български език и литература, Драгомил Георгиев – преподавател по български език и литература, Надежда Иванова – културолог и директор на две училища, и Стела Андреева – преподавател по история и театрален режисьор.

Дискусията "Алеко днес" разгледа значимостта на образа на Бай Ганьо в българската литература. Модераторът Йордан Евтимов подчерта, че образът на Бай Ганьо е свръхобраз в нашата литература и няма друг литературен герой, който да притежава подобен статут. Той подчерта, че творчеството на Алеко Константинов е актуално и валидно и днес.

Надежда Иванова сподели, че в град Добрич, където се проведе събитието, не съществува училище или културна институция, наименувана на името на Алеко Константинов, и нито един паметник на писателя. Изрази своето мнение, че образът на Бай Ганьо е символ на прехода между традиционното българско общество и новото, европейско въздействие.

Атанаска Георгиева посочи, че Алеко Константинов е живата съвест на нацията и чрез своите произведения показва, че проблемите и изпитанията на обикновения българин през миналото са все така актуални и в днешно време. Тя добави, че творчеството на писателя облича тези, които се качват по стълбата на властта и богатеят, и ги изобличава.

Стела Андреева изрази несъгласие със свързването на образа на Бай Ганьо с комедийни произведения, като подчерта, че това не отразява вярно същността на писателската му идея и послание. Отбеляза, че българският театър се плаши от Бай Ганьо, като образ, който не може да бъде определен единствено като комедиант.

Драгомил Георгиев засегна моралната страна на творчеството на Алеко Константинов и го определи като идеалист и нравствен максималист. Според него, творчеството на писателя се концентрира около свобода, честност и любов - основни ценности, които са актуални и днес. Той постави Алеко Константинов в ролята на истинско обобщение на демократа от времето на Древна Гърция, който се противопоставя на псевдоелитите и корупцията в обществото.

Дискусията "Алеко днес" предостави възможност за дълбоко обсъждане на значимостта на Алеко Константинов като писател, общественик и символ на българската национална идентичност. Участниците изразиха единодушното си уважение и възхищение към творчеството на писателя, което и днес има актуално значение за обществото.

Снимка: Стопкадър /БТА/

c