Петък, 02 август 2024

02.08.2024

Последвайте ни

Деца „обличат“ в цвят сгради, подлези и елтабла в Добрич (СНИМКИ)

"По-силни от огъня"

Децата от школата по графити изкуство Art Hero с ръководител Радослав Рудачев - Руди, изрисуваха два пожарни автомобила и надпис "По-силни от огъня" на стена на Центъра за работа с деца към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Добрич.

Главен инспектор Стоян Георгиев, началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" към регионалната пожарна служба в Добрич, се обърнал към ръководителя на клуба и дал пълна свобода на творците, като ги помолил да сътворят нещо готино, младежко и красиво.

"Доста време умувахме какво да нарисуваме и в крайна сметка отидохме в пожарната в Добрич, заснехме пожарните автомобили и пожарникарите. Подготвихме си реална и истинска информация, за да направим графита с български пожарни автомобили, а не с американски камион," споделя Радослав Рудачев - Руди.

В проекта участват общо 8 деца на възраст от 10 до 18 години, като това е най-мащабният проект на школата Art Hero.

Видео каналът с кауза

Art Hero @art-hero-series

Голямата идея зад този и много други проекти е създаването на атрактивно видео съдържание за канала на младите творци в YouTube, което популяризира графити изкуството и разбива митове.

В тези клипове се вижда какво е било преди и след намесата на артистите. "Искаме да покажем как функционира самата магия – защо е направено, кой го е направил, кой го е поискал," разказва Руди.

Това е първият, но не последен проект на Art Hero, свързан с образователни центрове и институции. Предстоят още два проекта, които ще бъдат обявени на по-късен етап.

Преобразяване на електрически табла в Добрич

По идея на директора на дирекция "Административно-правно, информационно и техническо обслужване" при Община град Добрич, Галина Миткова, децата и техният ръководител преобразяват електрически табла в целия град. Първото табло вече е факт – красива птица вече се появи на табло близо до Художествена галерия – Добрич.

В проекта са включени 20 табла, разположени основно в центъра на града. Идеята е да се освежи центъра с картини по улиците, които радват хората.

Тематиката на рисунките е разнообразна, като идеята е да се свърже с Добруджа – слънчогледи, ниви, трактори, генерал Иван Колев, цветни птички. "Идеята ми с птичките е много интересна – тя излиза от картина на сив град, а където е кацнала, става цветно," споделя Руди. Той обяснява на децата да оставят послания с творенията си.

Вдъхновение в Балчик

Art Hero ще направят и своята трета изложба – в Балчик покрай плажа, а на място планират да нарисуват красива лодка, което ще е шоу на живо. Няколко дни преди това, децата от школата ще се съберат на вдъхновяваща почивка с елементи на пленер, където ще рисуват и ще наблюдават красивото море и Белия град.

Темата на изложбата е “Summer Vibe & Graffiti”.

Хип-Хоп, спорт, култура

Идеите на ръководителя на Art Hero и децата в клуба са много и включват различни проекти с тематика хип-хоп, култура и спорт – това, което вълнува младите хора. Планират да колаборират с известен български рапър, който има и школа по бойни спортове.

Школата Art Hero събира близо 70-80 деца, които прекарват своето свободно време в тази сплотена общност. Те се събират редовно, понякога имат и лектори по архитектура, философия и други теми. Често рисуват и извън ателието, но винаги търсят смисъл в творенията си и ги съгласуват със собствениците на местата, където рисуват.

c