Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Ангел на Доброто: Лекар в болницата в Добрич дари кръв, за да спаси пациент

Не само със сърце и душа, а и с кръвта си д-р Седоев от ОАРИЛ защитава Хипократовата клетва, твърди благоодарният син

Невиждан жест на хуманност е проявил лекарят от Отделение по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ Добрич д-р Любомир Седоев. Потърси ни, за да разкаже за него Светлозар Минов. Мъжът е от Добрич, но живее във Варна.

„Преди седмица баща ми закъса сериозно със здравето, изпадна почти в кома. Беше откаран с линейка в болницата, където беше приет по спешност в отделението по реанимация, защото беше много зле“, връща лентата назад Минов.

Пред ОАРИЛ чакал новини за състоянието на баща си. След известно време излязъл лекар, чието име тогава не знаел, но по-късно разбрал, че се казва д-р Седоев. Обяснил, че ситуацията е много тежка. Баща му бил с изключително ниско ниво на хемоглобин – 26 г/л, с много ниско кръвно, на моменти бил е контактен, но през другите - не. Светлозар попитал какво може да направи, а лекарят само отвърнал „Осигурявайте кръводарители и се молете!“

Лекари в Добрич сътвориха чудо и върнаха към живот две пациентки с Covid-19

„Същия ден е имало тежката катастрофа със загинали и много ранени. Вечерта този лекар се е борил за оцелелите от катастрофата и за баща ми. Толкова се е борил, че баща ми, за когото други не даваха надежда, оцеля. Той го е стабилизирал“, разказа Светлозар Минов.

Но той е разтърсен от нечувания жест, който медикът сторил на следващата сутрин. „Когато лекарят свършил работа, след тежкото нощно дежурство, през което спасявал животи, той бил първият за деня в Кръвния център и дарил кръв за баща ми. На 48 години съм, виждал съм много, говорил съм с много хора, но за пръв път чувам лекар да дари кръв за пациента си“, споделя развълнуван благодарният син. 

„Има много добри лекари, професионалисти, добри хора. Но този лекар да дари кръв за пациент, и то след такова тежко дежурство, е нечувано. Мисля, че Господ работи през него – д-р Седоев цяла нощ се е борил за живота на хора и на сутринта отива, за да даде кръв и да спаси още един живот.

По-късно лекарите от отделението обяснили, че 68-годишният Димитър е имал огромен късмет и ще живее. Последвалите изследвания показали, че е с две перфорирани язви – едната в стомаха, а другата – на хранопровода. „Д-р Седоев е работил „на сляпо“, за да спре кървенето и да може да го спаси, а никой не вярвал, че баща ми ще оцелее“, споделя синът.

Медици от болницата в Добрич спасиха пациент с мозъчен тумор и Covid-19

Щастлив е, че са попаднали на лекар, като д-р Седоев. За него благодарният Светлозар Минов казва, че е лекар, който защитава Хирократовата клетва не само със сърце и душа, а и с кръвта си. „Хората, като д-р Седоев са богатството и лицето на България“, категоричен е той. И отправя огромни благодарности към д-р Седоев - лекаря, който възкресява мъртвите в отделението по реанимация в Добрич. 

Той не е успял да се срещне с д-р Седоев, защото тогава било последното му дежурство в Добрич за месеца. Утре трябва да изпишат баща му, за да го заведат във Варна за предстоящата сложна операция.

През Про Нюз Добрич Светлозар отправя думи на благодарност към д-р  Седоев: „Един огромен Човек и истински Лекар, който е отдал сърце и душа за здравето на хората“, споделя синът. Той е категоричен, че лекарите не трябва само да бъдат хулени и обиждани.

„Гордейте се жители на Добрич, защото сте благословени такъв човек да се грижи за Вас! Обичайте ги! Уважавайте ги и ги пазете!“, призовава благодарният син.

c