Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Деца и възрастни ще творят японското изкуство кири-е в „Квадрат 500“

Кири-е - традиционно японско изкуство, е част от образователните програми на Националната галерия. То представлява картини и изображения, получени чрез изрязване на лист тъмна хартия. Заниманията ще се проведат на 13 и 21 януари в „Квадрат 500“, съобщават от Националната галерия. 
Работилницата е подходяща за деца и възрастни над 14 години. Необходимо е предварително записване и са с входна такса, казват организаторите. 
Кири-е е познато още от VII век за създаване на шаблони при декориране на летни кимона и други текстилни изделия. Заниманията ще са с водещ Анелия Иванова, която е сред първите автори, занимаващи се с кири-е у нас, отбелязват организаторите.
Анелия Иванова от 2013 г. участва и организира изложби, включително и пътуваща в 5 града на страната и популяризира изкуството кири-е чрез дейността на ръководеното от нея сдружение „Накама“. От всички автори в България именно тя е избрана да представи кири-е в Япония в риалити предаването „Кой иска да отиде в Япония?“ и толкова я харесват там, че са заснети три епизода, вместо един. В последния от тях Анелия Иванова довежда в България един от най-добрите японски автори, който е представен и с изложба.
/ВСР

c