Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Десетки занаятчии събра „Изложение на занаяти, характерни за региона” в Добрич (СНИМКИ)

Занаятчия - дърворезбар: Много е важно да остава занаята, да има прогресив, за да може да се запази

В рамките на Фестивал на хляба в Добрич на площад "Демокрация" е проведе и „Изложение на занаяти, характерни за региона”, организирано от Регионалната занаятчийска камара – област Добрич и Сдружението на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти в ЕК „Стария Добрич”. 

На изложението участват десетки занаятчии от региона, които представят най-разнообразни занаяти, от дърворезба и восъчни свещи, до фини бижута и шевици.

Емилия Симеонова е майстор-занаятчия с плъстене и тъкане, ресурсен учител в СУ “Димитър Талев” в Добрич и учител на деца със специални образователни потребности. В училището води и извънкласни дейности по тъкане и плъстене на вълна.

Емилия споделя, че този занаят не е забравен, а дори придобива и популярност, като най-интересното е, че дои мъже от чужбина искат да се учат на тъкане. Хората търсят истинските занаяти, нещо, което можеш да го видиш, да пипнеш и да го използваш, носи радост и удоволствие за семейството и самия човек.

И тъкането, и плъстенето има голяма, терапевтична роля в сензориката на децата, в тактилното и фината моторика. Това им помага да четат и пишат, помага им в мозъчната кора, действа им тонизиращо и приятно и вскичко, което произведат го споделят с голяма радост със своите съученици и родителите си, споделя Емилия.

Самия занаят е много древен, от хиляди години и навремето, когато е нямало платове, всичко се е изработвало ръчно, а сам по себе си занаятът създава невероятна емоция, когато започне човек да тъче се влива в друга енергия и свят.

Орнаментиката също е важна, като тя съдържа различни послания. Пример за това е осмоъгълния кръг елбетицата, който освен четирите посоки на света, представя и пресечните посоки северозапад, югозапад, североизток, югоизток. Канатицата е с ромбове, които представляват родовете и различните членове на семейството.

Цветовете също са важни символи, като червеното е кръвта, бялото е чистотата, зеленото е тревата, жълтото е слънце – всяко нещо българите са го преплитали в символика, която не е правена между другото, а с много мисъл.

В модерния свят не липсват и ексцентрични поръчки, като например возова плетеница и други особени проекти, които основно се поръчват за чужбина, за хора, които искат да усетят продукта от България, но искат да носи частица на от съвременния свят.

Друг щанд на изложението бе този на дърворезбаря Койчо Колев и неговите ученици, които участват в Школата по занаяти към Регионалната занаятчийска камара в област Добрич. На други от щандовете също имаше ученици, които шиеха шевици и упражняваха традиционните занаяти.

Изложение на занаяти се провежда днес в Добрич, организира го Регионалната занаятчийска камара

Койчо Колев определя работата с учениците по дърворезба за “една магия”. Той и младежите съживяват дървото, а най-специалното е, че в Школата по дърворезба има и три девойки, които вече са невероятни майстори, споделя учителят.

“Много е важно е да остава занаята, да има прогресив, за да може да се запази. Аз имам син, който е един от невероятните майстори в България и съм доволен и щастлив, че той пое, но още повече се радвам, че и учениците ми поеха и искат да го научат”, каза Колев.

Майсторът сподели, че правят както традиционни проекти, така и проектират олтари за църкви, обзавеждане за конферентни зали, прилагат звездна символика и съвместяват дървото със светлини и електроника, за да се извлече най-доброто от изкуството.

c